10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialSintagma din Legea pensiilor care cauzează pierderi pentru mulți salariați

Sintagma din Legea pensiilor care cauzează pierderi pentru mulți salariați

Sindicaliștii aflați la negocieri cu reprezentanții Executivului pe noua Lege a pensiilor atrag atenția că unele formulări, care ar urma să fie introduse în textul legislativ, ar putea duce la pierderi de bani pentru multe persoane.

Președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat pentru ROMÂNIA LIBERĂ că în Legea pensiilor ar urma să fie introdusă sintagma “pensie datorată și plătită”, ceea ce ar putea să cauzeze pierderi financiare pentru mai mulți angajați.

“În acest moment, în textul Legii pensiilor este introdusă formula pensie datorată și plătită. Acest lucru înseamnă că, în cazul în care angajatorul nu plătește contribuțiile salariaților, aceștia pierd la pensie. Se va calcula pensia doar în funcție de contribuțiile care au fost plătite. Dacă pentru câteva luni angajatorul nu a plătit contribuția, pierzi. Am încercat să le explicăm că trebuie să renunțe la această formulare (miniștrilor Finanțelor și Muncii – n. red.), dar au spus nu”, ne-a declarat Dumitru Costin.

Acesta susține că trecerea plății contribuțiilor la angajați a complicat și mai mult situația. “Angajatului îi este acum și mai greu să vadă dacă i-a fost plătită contribuția la pensie. Tot angajatorul plătește. Noi le-am spus: Măcar lăsați omul să-și plătească singur contribuțiile. Mulți salariați vor pierde la pensie dacă legea va ieși în această formă”, ne-a mai explicat președintele BNS.

În acest moment, statul calculează pensiile în funcție de contribuțiile declarate, procentul ce revine din salariul angajatului. Dacă angajatorul a oprit procent din salariul angajatului, dar nu a direcționat suma către bugetul de pensii, statul acționează angajatorul pentru recuperarea prejudiciului. Acest lucru ar urma să se schimbe dacă Legea pensiilor va prevedea calcularea, în funcție de banii care au fost livrați efectiv, în numele salariatului, diferența între “pensie datorată” și „pensie plătită”.

Legea pensiilor se află în acest moment în dezbatere publică, urmând să intre în procedură parlamentară.  

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă