10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialSistemul sanitar, ori la stat, ori la privat!

Sistemul sanitar, ori la stat, ori la privat!

Cu toate acestea, iniţiativa este susţinută de mulţi pacienţi, care acuză medicii că îi trimit în clinicile lor private pentru anumite analize costisitoare. Dr Raed Arafat a declarat că, după creşterea salariilor cadrelor medicale, se impune interdicţia de a lucra simultan în cele două sectoare de activitate, pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical. Potrivit estimărilor, aproximativ 20% dintre medici, asistenţi şi personalul medical lucrează în prezent şi la stat şi la privat. El a mai spus că problema României, o țară în care finanţarea sistemului sanitar este cu mult sub media europeană/cap locuitor, este faptul că banii alocaţi sistemului sanitar nu sunt folosiţi foarte bine pentru acoperirea necesităţilor populaţiei, ci au de câștigat furnizorii de servicii de sănătate, iar pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare, care să nu concureze cu sectorul public.

“Ştiu că această tema este una extrem de sensibilă, însă pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare şi alte modalităţi care să nu fie la concurenţă cu sectorul public care deţine un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă. Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important însa acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una şi cea mai importantă din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă întradevar acesta deserveşte interesul pacienţilor cocrect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, susţine secretarul de stat în MAI într-o postare pe Facebook, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Raed Arafat: Nu suntem la aprozar!

Şeful DSU atrage atenţia că această pratică este întâlnită inclusiv în cazul medicilor care lucrează la urgenţă şi are un impact negativ: “Acum plătim medicii mai corect, nu ar trebui să existe impact financiar asupra medicilor. Este normal să nu lucrezi în două locuri, pentru a te putea dedica pacienţilor. Dacă cei care lucrează în sistem nu se dedică locului de muncă şi pacienţilor din sectorul respectiv, vom avea probleme în continuare. Din momentul în care eşti angajatul unui sector şi primeşti salariu, acest sector trebuie să fie reglementat. Este ca orice patron. Şi statul are dreptul să reglementeze, nu poate să fie ca la piaţa liberă, nu suntem la aprozar”.

Dr. Raed Arafat argumentează propunerea prin faptul că ” Nu e prima dată când se ridică această problemă: de lipsă a loialităţii faţă de un sector. E vorba de a însănătoşi, într-un fel, sectorul sanitar public. Au fost închişi ochii pentru că totdeauna s-a zis că veniturile nu sunt suficiente. Acum s-a ajuns la un nivel corect, peste media naţională. Va veni momentul să gândim cum rezolvăm această problemă”. El susţine că nu se poate şti dacă medicul sau asistentul deserveşte interesul pacienţilor sau vrea să îi facă să plătească mai mult, plimbându-i între cele două sectoare şi neţinând cont de problemele lor şi a precizat că iniţiativa sa va fi discutată în cadrul Ministerului Sănătăţii, singurul abilitat să ia o astfel de măsură. “Cel puţin eu, ca funcţie, nu am aceste atribuţii. În sectorul de urgenţă aş face acest lucru imediat, pentru că avem oameni care lucrează şi la public, şi la privat, pe care nu ştii unde îi găseşti. Acolo cred că am putea face ceva, să propunem. Va trebui să fie o iniţiativă legislativă la nivelul Ministerului Sănătăţii şi vor exista discuţii pe această temă cu siguranţă”, a mai declarat secretarul de stat în MAI.

Reacţii virulente din partea medicilor

Deşi în ultimele săptămâni, medicii se războiesc între ei din cauza aplicării discriminatorie a sporurilor în funcţie de specialităţi, propunerea lansată de dr Raed Arafat a fost primită cu un val de proteste comune din partea cadrelor medicale în spaţiul online. Cei mai mulţi medici invocă specificul liberal al profesiei, care nu ar trebui îngrădit de către autorităţi. Dr. Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, spune că “propunerea poate aduce lucruri bune pentru sistemul sanitar în ansamblu. Dar din punctul de vedere al medicilor nu este un lucru bun, deoarece profesia de medic este văzută ca o profesie liberală. Un medic poate să îşi exercite profesia oricunde doreşte. Centralizarea nu aduce cu sine rezolvarea tuturor problemelor. Pentru medici nu ştiu care ar fi beneficiile”.

 

Pentru toate disfuncţionalităţile din sănătate, acarul Păun este medicul! Se insistă pe ideea aceasta şi se cultivă cu asiduitate ura faţă de această breaslă. Introducerea asigurărilor private de sănătate ar face lumină, ar clarifica toate aspectele, dar… nu se vrea. Paie în ochii omului de rând.Vreau să-i întreb pe cei care ne urăsc dacă îşi imaginează că punerea la zid a medicilor le va ameliora situaţia?(Silvia Militaru, medic în Craiova)

O legislaţie imbecilă. Eu aş prefera să fac un al doilea contract cu spitalul pentru policlinică în loc de privat. Ei uite că nu se poate …(Maria Livia Ognean, medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu) 

Corupţia şi polticul din sistem sunt problema, nu că medicul poate lucra şi la privat. De parcă unuia corupt dacă i se va interzice să lucreze la privat va deveni mai puţin corupt, din contră… (Alexandru Gujuman, absolvent, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş)

În prezent, aproape un sfert dintre medici îşi desfăşoară activitatea simultan în spitale de stat şi în clinici particulare.

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă