Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sprijin guvernamental pentru refacerea Mănăstirii Râmeţ

Sprijin guvernamental pentru refacerea Mănăstirii Râmeţ

Guvernul va interveni, în regim de urgenţă, pentru înlăturarea efectelor incendiului care a afectat Mănăstirea ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la Râmeţ, judeţul Alba, unul dintre cele mai vechi aşezăminte culturale din Transilvania.

Rl online 0 comentarii

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul Viorica Dăncilă a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ca prin Compania Naţională de Investiţii, să înceapă lucrările de refacere a aşezământului monahal imediat ce vor fi transmise evaluarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi documentaţia tehnică necesară.

”Mănăstirea de la Râmeţ este nu doar un monument istoric valoros, ci şi o pagină de istorie a vieţii monahale şi preocupărilor culturale ale românilor din această regiune. Este datoria şi responsabilitatea noastră să protejăm aceste valori si să avem grijă ca generaţiile viitoare să le cunoască”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Într-o primă etapă, prin lucrările efectuate, se vor lua toate masurile pentru punerea în siguranţă a clădirii, urmând ca, ulterior, să continue proiectul de refacere a  Mănăstirii de la Râmeţ şi de înlăturare a efectelor incendiului.

Potrivit Guvernului, Mănăstirea ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” este în prezent beneficiar al unui proiect în valoare de 5,8 milioane de lei, finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, prin care se urmăreşte consolidarea Muzeului şi clădirii paraclis din cadrul Ansamblului Mănăstirii Râmeţ.

Cele două proiecte, respectiv cel de intervenţie în regim de urgenţă pentru refacerea părţilor afectate de incendiu, şi cel pentru consolidarea Muzeului şi clădirii paraclis din cadrul Ansamblului Mănăstirii Râmeţ, vor fi complementare.

Un incendiu de proporţii a izbucnit, în 5 iulie, la acoperişul Mănăstirii Râmeţ. Intervenţia pompierilor a fost extrem de dificilă, din cauza înălţimii monumentului, a zonei greu accesibile, dar şi a cantităţii mari devată minerală care emana radiaţii toxice.

Incendiul, pornit de la un scurtcircuit la un conductor electric din mansardă, a fost stins abia a doua zi. Incendiul a afectat aproximativ o mie de metri pătraţi din acoperişul clădirii în care se află chiliile, ateliere, bucătăria şi sala de mese, arzând structura de lemn a acestuia. Pe circa jumătate din suprafaţă, acoperişul s-a prăbuşit.

Comentarii

loading...