17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialSpring Storm 18. Peste 1700 de militari NATO se antrenează în Dobrogea...

Spring Storm 18. Peste 1700 de militari NATO se antrenează în Dobrogea și pe Marea Neagră

Exercițiul Spring Storm este organizat de Forţele Navale Române, pe teritoriul Dobrogei şi în apele internaţionale ale Mării Negre.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale, Spring Storm 18, care se desfăşoară între 5 şi 15 martie, are la bază un concept unic de antrenare întrunită a Forţelor Navale, Aeriene şi Terestre, accentul fiind pus pe secvenţe specifice operaţiilor amfibii în cadru aliat, precum şi pe secvenţe de luptă împotriva minelor marine, într-o zonă de debarcare pe ţărm.

”Scenariul exerciţiului are la bază elementele unei operaţii de apărare colectivă, conform articolului 5 al Alianţei Nord Atlantice, iar cadrul tactic presupune un raid amfibiu, desfăşurat în condiţiile unei ameninţări hibride cu forţe convenţionale şi paramilitare. Vor fi puse în aplicare elemente tactice specifice luptei urbane, precum şi proceduri standard de operare pentru anihilarea unei grupări militare ostile prin desantare”, au precizat reprezentanţii SMFN.

Din partea Forţelor Navale Române, participă fregata „Regele Ferdinand”, corveta „Viceamiral Eugeniu Roşca”, nava purtătoare de rachete „Pescăruşul”, monitorul „Lascăr Catargiu”, vedeta blindată „Opanez”, nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa”, nava hidrografică „Alexandru Cătuneanu”, o companie de infanterie marină, un detaşament de scafandri de luptă, remorcherul maritim „Viteazul” şi două remorchere de port.

Forţele Aeriene Române participă cu două aeronave Mig-21 Lancer, iar pentru secvenţele de evacuare medicală, acestea asigură un elicopter IAR-330 şi o aeronavă Spartan C-27 J.

Forţele Terestre Române participă cu un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mecanizată şi Garda de Coastă este reprezentată de o navă de patrulare.

Militarii români se instruiesc în cadru aliat, în colaborare cu parteneri din Bulgaria, Franţa, Georgia, Statele Unite şi Ucraina. SUA participă cu nava de desant USS Oak Hill (LSD-51), o companie de infanterie marină şi nava de suport USNS Carson City, Franţa este reprezentată de fregata „Jean Bart” (D-615), iar Georgia, Bulgaria şi Ucraina participă cu ofiţeri de stat major şi cu câte o echipă specializată în lupta împotriva dispozitivelor explozive.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă