10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialStatul român sufocă elevii

Statul român sufocă elevii

Conform informațiilor dintr-un document prezentat de șeful Educației, Sorin Cîmpeanu, la discuțiile purtate cu Ministerul Sănătății legate de ordinul comun privind organizarea activităților în unitățile de învățământ, în timpul pandemiei COVID-19, România este singurul stat membru al UE care impune obligativitatea purtării măștilor de protecție sanitară de către elevi, la orele de educație fizică și sport desfășurate în spațiu închis.

Potrivit documentului obținut de cotidianul național “România liberă”, ce prezintă situația din UE, de la data de 1 martie 2021, cele mai multe țări nu obligă elevii să poarte mască în cadrul orelor de sport.

Sunt și puține state care au stabilit că orele de educație fizică se pot desfășura doar în spațiu deschis, excluzând astfel purtarea măștii în sala de sport.

În Franța, de exemplu, “organizarea orelor de educație fizică este permisă doar în aer liber, nefiind obligatorie purtarea măștii”, după cum se precizează în documentul citat.

 

Ca la noi, la nimeni

În Belgia, regiunea flamandă, purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică organizate în interior nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri.

În Croația, școlilor li s-a recomandat organizarea orelor de educație fizică cât mai mult posibil în aer liber. În cazul în care acest lucru nu este posibil, profesorii sunt sfătuiți să faciliteze exercițiile individuale și să evite activități sportive în echipă. Dacă distanța fizică poate fi menținută, măștile nu sunt obligatorii.

În România, ultimul ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației prevede că la doar orele de sport desfășurate în exterior elevii nu sunt obligați să poarte mască.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți seară, la postul de televiziune Digi24 că a încercat să aducă argumente, în cadrul discuțiilor pe care le-a purtat cu reprezentanții Ministerului Sănătății, în favoarea renunțării la măsura ca elevii să poarte mască în timpul orelor de educație fizică și sport, dar fără să aibă succes.

Purtarea măștilor nu este obligatorie în școlile din Danemarca. Măsurile de prevenție utilizate sunt: ventilația (deschiderea ferestrelor), igiena suplimentară și spălarea mâinilor, precum și testarea.

Potrivit datelor din documentul citat, în Cipru, purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 2 metri.

În Estonia și în Finlanda, purtarea măștii la orele de sport nu este obligatorie.

Datele colectate de Sorin Cîmpeanu, legate de măsurile impuse în celelalte state membre ale UE au fost confirmate de către miniștrii educației din respectivele țări.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă