10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialSTB va pune la dispoziţia călătorilor măşti sanitare. Cum se poartă acestea

STB va pune la dispoziţia călătorilor măşti sanitare. Cum se poartă acestea

“Ca element de noutate, anul acesta, STB intenţionează să achiziţioneze şi să distribuie către toţi călătorii care vor dori acest lucru măşti sanitare, pentru ca să fie prevenită şi mai mult apariţia unor focare de infecţie, mai ales în mijloacele de transport în comun”, a precizat el.

Creci a adăugat că STB va achiziţiona servicii de dezinsecţie şi dezinfectare a mijloacelor de transport în comun, această activitate urmând să aibă loc pe timpul nopţii. Se va folosi cloramină, care va fi aplicată pe barele de susţinere, pe geamuri, pe scaune sau mânerele acestora.

Primarul general, Gabriela Firea, a menţionat, conform Agerpres, că măştile sanitare vor putea fi distribuite de către conducătorul mijlocului de transport în comun sau de către controlori.

“Am luat împreună această decizie, deoarece este o necesitate în această perioadă pentru călătorii care nu deţin o mască sanitară de protecţie. Acestea vor fi distribuite de către conducătorul auto şi de către reprezentanţii STB, care de obicei merg în mijloacele de transport în comun pentru anumite verificări, supravegheri. (…) Având în vedere că este vorba despre fonduri publice, vom stabili care este modalitatea urgentă, dar legală de a achiziţiona într-un tip cât mai scurt un număr mai mare de măşti sanitare de protecţie pe care să le distribuim călătorilor care nu deţin deja una, în momentul în care urcă în autobuz, în tramvai sau troleibuz”, a spus ea.

Primarul Gabriel Mutu a anunţat că astfel de măşti vor fi distribuite şi în şcolile din Sectorul 6.

“Azi dimineaţă am dispus achiziţionarea şi distribuirea gratuită a măştilor medicale prin cele nouă centre de prim-ajutor pe care le avem în sector, în toate şcolile din Sectorul 6, astfel încât să estompăm cât putem de mult transmiterea inclusiv a virusului gripal”, a subliniat el.

Mutu a amintit că în Sectorul 6 cursurile au fost suspendate la o clasă de la Şcoala nr. 117, pentru o perioadă de trei zile. El a menţionat şi faptul că a dispus încă de săptămâna trecută dezinfectarea claselor în care au fost semnalate cazuri de gripă.

 

Cum se poartă masca sanitară

Măştile chirurgicale au rolul de barieră în transmiterea virusului antigripal, deoarece opresc picăturile de respirație care conțin virusul, însă doar dacă sunt purtate corect. În acest sens, Vasi Rădulescu, medic, avertizează că măștile se poartă cu partea colorată în exterior.

„Nu procedaţi ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate, care spun că trebuie să fie cu albul în interior când eşti sănătos şi cu albul în exterior când eşti bolnav”, recomandă medicul Vasi Rădulescu.

 

Cu ce ne poate ajuta o mască chirurgicală

Mai întâi de toate, trebuie să știi că măștile chirurgicale nu pot opri virusul în sine, ci doar picăturile de respirație. Cu alte cuvinte, daca ai gripă, masca nu te va ajuta pe tine, dar îi va ajuta pe ceilalți să nu ia contact cu virusul.

„Cele mai multe sunt de uz chirurgical şi împiedică particulele lichide să ajungă dintr-o parte în alta (dinspre echipa operatorie spre câmpul operator care trebuie să fie steril, dar şi invers, pentru că sar sânge sau alte lichide). Există şi măşti cu filtre performante care au capacitatea de a stopa mai multe tipuri de substanţe”, a explicat Vasi Rădulescu, medic.

Așadar, pe lângă purtarea corectă a măștii chirurgicale, medicii mai recomandă să limităm contactul cu anumite suprafețe, cum ar fi barele din autobuz și să ne spălăm cât mai des pe mâini cu săpun.

 

Cum se poartă corect masca

„Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas – logic – în zona nasului, cu apăsare fermă, cu bărbia, gura şi nasul acoperite, cu părţile laterale ale măştii cât mai bine lipite de obraji.

Nu se poartă diferit! Nu procedaţi ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când eşti sănătos şi cu albul în exterior când eşti bolnav”, este sfatul medicului Vasi Rădulescu.

 

Cât este recomandat să purtăm o mască chirurgicală

Masca chirurgicală se poate purta o singură dată, deci este de uncă folosință. Însă, în cazul în care o purtați deja de câteva ore și a devenit umedă, trebuie să o schimbați cu alta nouă. După folosire, aceasta se aruncă la coșul de gunoi.

 

Cât de eficientă este masca

Desigur, masca este eficientă atâta timp cât este folosită în concordanță și cu alte măsuri de prevenție, cum ar fi vaccinul antigripal sau spălarea riguroasă a mâinilor.

„Ne vom spăla viguros pe mâini pentru protecţie adecvată, pentru că masca nu reprezintă o metodă perfectă. Ne vom vaccina pentru a scădea drastic riscul de a face gripă. Vom sta acasă dacă suntem bolnavi.

Cele mai multe măşti nici nu acoperă bine gura, nasul şi mai ales părţile laterale şi nu pot filtra eficient virusurile, dar pot limita transmiterile picăturilor de lichid din actul respirator, din tuse sau strănut.

Totuşi, trebuie să ştiţi că nu există nicio recomandare oficială pentru purtarea acestor măşti în gripă! Nu sunt incluse în vreun protocol strict de protecţie. Depinde de fiecare cum decide să se protejeze în plus şi numeroase studii au arătat efecte benefice,” mai explică Vasi Rădulescu.

 

Cum alegem o mască potrivită

În primul rând, purtarea unei măști nu ar trebui să fie ceva rușinos. Este vorba în primul rând de sănătatea ta, dar și a celor din jur. Astfel, dacă ai gripă, medicii recomndă purtarea măștii, dar mai important, aceștia subliniază faptul că cei bolnavi trebuie să stea acasă, pentru a evita transmiterea virusului. Pentru cei sănătoși, medicii recomandă masca ca pe o măsură de prevenție.

„Este mai bună una de tip trunchi de con care manşonează bine relieful feţei. Este mai bună una cu filtru special. Dar chiar şi măştile simple pot oferi protecţie în plus, aşa că pot fi purtate”, este de părere Vasi Rădulescu, medic.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă