21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialSteven Soderbergh va regiza un film despre scandalul Panama Papers

Steven Soderbergh va regiza un film despre scandalul Panama Papers

Informaţiile scurse către presă au pus probleme unui număr mare de companii, oameni politici sau celebrităţi care se foloseau de paravanul oferit de firma Mossack Fonseca pentru a desfăşura operaţiuni ilegale de evaziune fiscală.

Având în vedere faptul că acest scandal s-a produs în 2015, fiind relativ proaspăt în memoria colectivă, el poate încă să trezească sensibilităţi în rândul celor implicaţi după ce va apărea şi pe marile ecrane.

Steven Soderbergh este gata să-şi asume riscul unui astfel de film, care fie va produce valuri, fie va fi ceva ce oamenii vor vedea o dată şi apoi vor uita. Deşi subiectul abordat este promiţător, atrăgând atenţia asupra corupţiei ce pare să domine lumea marilor afaceri, publicul cinefil ar putea să nu fie interesat pentru că nu este vorba de un subiect care, cel puţin la nivelul percepţiei, să-l fi afectat în mod direct.

Deocamdată nu a fost anunţată distribuţia, dar există informaţii că va fi una de cinci stele, ca o măsură de siguranţă pentru producători. Dacă filmul nu va atrage prin subiectul tratat, producătorii vor încerca să-l facă atractiv prin actorii din distribuţie, scrie sursa citată în articolul publicat joi.

Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numărau printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, conform anchetei rezultate dintr-un efort jurnalistic comun realizat de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale firmei Mossack Fonseca, fiind vorba despre cea mai mare scurgere de informaţii financiare înregistrată până în prezent.

Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-şi disimula averile au fost enumeraţi membri ai anturajului preşedintelui rus, Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi fostul şef al executivului de la Kiev Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. În scandal au apărut şi nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului preşedinte al UEFA, Michel Platini.

În centrul acestei ‘pânze de păianjen’ se afla societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanţă pentru crearea companiilor offshore, societăţi ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor. Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, ţară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei şi o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude şi activităţi criminale. Documentele din arhiva acestei societăţi panameze relevă că, începând din anul 1977 şi până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă