10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialTensiuni în sistemul sanitar din cauza nemulțumirilor salariale. SANITAS se pregătește de...

Tensiuni în sistemul sanitar din cauza nemulțumirilor salariale. SANITAS se pregătește de grevă

Printre cei mai indignați sunt cei care lucrează în spitalele care tratează afecțiuni contagioase, precum Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța (cunoscut mai degrabă ca Spitalul TBC Palazu Mare) sau Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, informează replicaonline.ro.

Deși lucrează în condiții de maximă periculozitate, existând în orice moment riscul să contracteze boli contagioase, nu vor mai primi sporurile de periculozitate pe care le primeau până în luna ianuarie 2018. „Au promis salarii ca în UE, dar în realitate nu credem că vor crește atât de spectaculos. În primul rând, ne-au tăiat sporurile. În prezent, și noi, cei care lucrăm în condiții de periculozitate, primim același spor precum dermatologii sau medicii interniști, de 30%.

Nu avem nimic cu nimeni, dar trebuie admis faptul că afecțiunile pe care le tratăm sunt diferite, riscurile la care ne expunem sunt mai mari, în primul rând. Păi, și în aceste condiții, cum mai pot spune că această Lege a salarizării unitare a fost adoptată pentru a opri exodul medicilor?!”, ne-a semnalat un cadru medical de la Spitalul TBC Palazu Mare.

Asistenta din cabinetul medicului de familie are salariul unui muncitor necalificat

Pe de altă parte, supărate sunt și asistetele medicilor de familie. Acestea consideră că sunt neîndreptățite de faptul că, potrivit Legii salarizării unitare, doar asistentelor medicale din spitale le-au crescut veniturile. „Pregătirea profesională, cerințele și gradul de risc și stres este echivalent cu cel al unui asistent medical din spital, este normal ca și asistenții medicali de medicina de familie să aibă aceeași grilă de salarizare.

În prezent, majoritatea asistenților de medicina de familie au salariul minim de încadrare, echivalent cu cel al unui muncitor necalificat. Salarizarea de face de către medicul de familie cu posibilitățile fiecăruia, ținând cont că și medicii de familie au multe alte cheltuieli aferente cabinetelor medicale.

Cerem Ministerului Sănătății să propună o grilă de salarizare corectă, în care să fie încadrate: gradul asistentului, sporul de risc biologic și sporul de vechime, dar și trecerea salariilor în sistemul de stat”, spun reprezentanți ai asistenților medicali, care au inițiat inclusiv o petiție online pentru susținerea creșterii salariale și în cazul lor.

SANITAS se pregătește de greva generală

Reamintim că reprezentanții Sindicatului SANITAS Constanța sunt hotărâți să declanșeze greva generală, sens în care au început deja strângerea de semnături.

„Această hotărâre este generată de faptul că guvernanţii nu au îndreptat inechităţile şi omisiunile din legea salarizării, nu au rezolvat reîntregirea salariilor diminuate la 1 ianuarie pentru funcţionarii publici şi personalul contractual (biologi, chimişti, fizicieni) din DSP –uri, nu au aplicat majorarea salariala întregii echipe din sănătate şi asistenţă socială şi nici nu sunt semne că ar lua în calcul aceste solicitări legitime în opinia noastră.

Consiliul Judeţean Sanitas Constanţa solicită de asemenea repoziţionarea categoriilor profesionale din sănătate şi asistenţă socială conform principiilor din Legea 153 /2017, adică în funcţie de pregătirea profesională şi complexitatea muncii pentru farmacişti, chimişti, biologi, biochimişti, psihologi, fizicieni, asistenţi medicali, moaşe… etc.

De asemenea, solicităm negocieri reale în ceea ce priveşte regulamentul de sporuri atrăgând atenţia că acestea trebuiesc aplicate pentru expunerea întregului personal la condiţiile vătămătoare, deosebit de periculoase, grele sau de suprasolicitare”, se arată în comunicatul SANITAS Constanța.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă