9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialUBB, locul I la cercetare

UBB, locul I la cercetare

Clasamentul a fost realizat pe baza Indicatorilor Esenţiali de Ştiinţă (ESI – Esential Science Indicators) din sistemul Web of Science (WoS).

“UBB este cea mai reprezentativă universitate românească pe baza Indicatorilor Esenţiali de Ştiinţă (ESI – Esential Science Indicators) din sistemul Web of Science (WoS), evaluaţi în ultimul deceniu (1 ianuarie 2011-28 februarie 2021), actualizaţi în 13 mai 2021. În analiza ESI au fost identificate 7.108 de instituţii ale lumii care au avut contribuţii în minimum 1 din cele 22 de domenii WoS şi care se regăsesc, prin prisma citărilor primite, între primele 1% instituţii care contribuie esenţial la ştiinţă. Astfel, la nivel general, UBB este prima universitate din ţară, aflându-se între primele 1% instituţii ale lumii care au contribuţii esenţiale la ştiinţă (1.454 în analiza generală a instituţiilor care prin citările primite se află între primele 1%)”, se arată într-un comunicat al UBB.

 

Pe domenii

Potrivit sursei citate, prin prisma domeniilor academice/de ştiinţă, UBB se regăseşte în 9 dintre cele 12 domenii în care se află vreo instituţie din România.

“Prima şi singura din România în domeniul Psychiatry/Psychology şi între primele 1% instituţii din lume care publică în acest domeniu (poziţia 636 din 796 incluse în 1%). Prima din România în domeniul Engineering şi între primele 1% instituţii din lume care publică în acest domeniu (poziţia 598 din 1722 incluse în 1%). Prima din România în domeniul Environment/Ecology şi între primele 1% instituţii ale lumii care publică în acest domeniu (poziţia 930 din 1257 incluse în 1%); din ţară apar doar două instituţii între primele 1%. Prima din România în domeniul Geosciences şi între primele 1% instituţii din lume care publică în acest domeniu (poziţia 765 din 806 incluse în 1%); din ţară apar doar două instituţii între primele 1%. Prima universitate din România în domeniul Mathematics (poziţia 5 dacă considerăm şi institutele de cercetare) şi între primele 1% instituţii ale lumii care publică în acest domeniu (poziţia 247 din 289 incluse în 1%)”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, în domeniul Social sciences (general) UBB ocupă locul 2 în ţară între universităţi, aflându-se între primele 1% instituţii ale lumii care publică în acest domeniu (poziţia 1.488 din 1.707 incluse în 1%); din ţară apar doar două instituţii între primele 1%.

 

” Noi la UBB monitorizăm constant ESI, deoarece reprezintă un indicator robust (include contribuţiile ştiinţifice pe 10 ani), de excelenţă (arată instituţiile care se află în vârful unui domeniu – 1%) şi destul de comprehensiv”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă