14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialUMF, la mare căutare

UMF, la mare căutare

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Carol Davila” din Bucureşti anunţă că anul acesta se înregistrează un nou record privind numărul de candidaţi înscrişi la examenul de admitere care a avut loc duminică, pentru ocuparea celor 1.629 de locuri aplicând 3.427 de absolvenţi de liceu.

La UMF “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, 1.700 de candidaţi au susţinut examenul de admitere, pe 24 şi 25 iulie, pentru 714 locuri la buget şi 255 cu taxă.

UMF „Gr.T.Popa” din Iaşi a publicat rezultatele examenului de admitere în anul universitar 2021-2022, cea mai mare medie la locurile bugetate fiind de 9,98, iar cea mai mică – 5,66, la Facultatea de Farmacie.

Potrivit datelor centralizate pe site-ul UMF Iaşi, înainte de depunerea contestaţiilor, la Facultatea de Medicină Generală primul candidat admis la locurile fără taxă a avut media 9,98, iar ultimul intrat – 8,72. La acelaşi profil, la studiile cu taxă ultima medie cu care s-a intrat a fost 8,19.

Pentru locurile fără taxă de la Facultatea de Asistenţă Medicală cea mai mare medie a fost 9,95, ultima fiind 7,90. La locurile cu taxă s-a intrat şi cu media 5,45.

La Colegiul de Nutriţie şi Dietetică cea mai mare medie la locurile bugetate a fost 9,54, ultima fiind 8,08. La locurile cu taxă ultima medie admisă a fost 5,26.

La Facultatea de Medicină Dentară media primului candidat admis la studiile fără taxă a fost 9,36, iar cea a ultimului intrat a fost de 7,29. La studiile cu taxă s-a intrat cu media 5,26.

La Colegiul de Asistenţă şi Profilaxie Stomatologie ultima medie la buget a fost 7,29, iar la taxă 6,33. La Colegiul de Tehnică Dentară s-a intrat cu media 5,94 la buget, iar la taxă cu 5,31.

La Facultatea de Farmacie, la studiile fără taxă s-a intrat cu 5,66. La Facultatea de Bioinginerie, s-a intrat cu 5,49 la taxă şi cu 7,49 la buget. La Colegiul de Balneo-fiziokinetoterapie s-a intrat cu 5,67 la buget, iar la taxă cu 5,41.

 

Mai mulți rezidenți?

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a solicitat Ministerului Finanţelor alocarea de fonduri, la rectificarea bugetară, pentru asigurarea finanţării unui număr de peste 6.000 de rezidenţi în învăţământul superior medical, înregistraţi în plus anul acesta, faţă de 2020.

“Avem 63.000 de locuri la licenţă, pentru toate domeniile, bugetate, în acest an. O pondere de circa 10% este aceea a locurilor în domeniul medical. Avem, însă, nu numai nivelul de licenţă. Avem, anul acesta, cu peste 6.000 de rezidenţi mai mult în învăţământul superior medical faţă de anul trecut. Este, de altfel, şi o solicitare pe care am înaintat-o Ministerului Finanţelor la rectificarea bugetară de a ne asigura finanţarea pentru această creştere de peste 6.000 de rezidenţi, anul ăsta, în raport cu anii trecuţi. (…) Mai exact avem peste 29.000 de rezidenţi anul acesta, faţă de 23.000 de rezidenţi anul trecut”, a declarat Cîmpeanu.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă