Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Un deputat propune o lege pentru familiile cu cel puțin trei copii

Deputatul Matei Dobrovie (PNL) a lansat o propunere legislativă pentru acordarea de sprijin famiiilor numeroase, care au cel puțin trei copii.

Mihai Diac 0 comentarii

Deputatul Matei Dobrovie a inițiat o propunere legislativă de "recunoaștere socială a famiiilor numeroase" și pentru definirea acestora în legislația României, după modelul aplicat în alte state europene, cum ar fi Spania, Franța și Belgia.

”În prezent, criza economică provocată de pandemia de Covid-19 afectează cel mai puternic familiile vulnerabile, adică cele cu mulți copii și cele monoparentale, dat fiind că veniturile acestora se reduc considerabil, în timp ce cheltuielile legate de necesitățile de hrană, educație și sănătate cresc. Instituirea unor măsuri de sprijin pentru familiile numeroase reprezintă nu doar un ajutor pe termen scurt, ci o investiție strategică, pe termen lung, a statului român în redresarea demografică și în viitoarea generație de forță de muncă. Pentru prima oară definim în legislația românească familiile numeroase și introducem măsuri de susținere a acestora printr-un card public”, a declarat deputatul PNL.

Conform proiectului de lege, pentru a beneficia de avantajele care vor fi reglementate pentru familiile numeroase, cel puțin unul dintre părinți trebuie să aibă un loc de muncă și să se ocupe de îngrijirea și supravegherea celor minimum trei copii. 

Proiectul menționează condiția vârstei de maxim 18 ani, sau de cel mult 21 de ani în cazul continuării studiilor, a celor minim trei copii care fac parte din familia numeroasă, precum și condiția școlarizării obligatorii a copiilor, cu restricții clare privind numărul de absențe permis. Această măsură previne abandonul școlar de către copiii din familiile numeroase din cauza cheltuielilor mari.

În asemenea condiții, familiile numeroase ar beneficia de facilități în baza unui "card public" din partea administrației publice locale, cum ar fi burse, premii și reduceri de taxe în domeniul educației și sănătății, precum și vouchere pentru acoperirea cheltuielilor pentru copiii nou-născuți.â

În paralel, parteneri privați ar putea oferi familiilor numeroase beneficii specifice activității lor, cum ar fi tichete de reducere pentru achiziționarea mașinilor de familie care au mai mult de 5 locuri (family cars).

Comentarii

loading...