Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un mandat cu probleme la Sănătate

Un mandat cu probleme la Sănătate

Unul dintre cele mai grele ministere este în continuare nereformat şi se confruntă cu probleme din ce în ce mai multe, de la lipsa personalului medical din unităţile sanitare până la întârzierea achiziţionării de medicamente şi vaccinuri vitale pentru populaţie.

Elena Marinescu 0 comentarii

Sorina Pintea, noul ministru al Sănătăţii, a constatat că instituţia pe care o conduce are o structură inflexibilă, care trebuie reformată din temelii, aceasta fiind una dintre cele mai grave probleme din domeniul sanitar: “Sunt de trei zile la Ministrul Sănătăţii, deci nu pot să spun că am putut să fac o radiografie completă a sistemului sanitar, dar având în vedere faptul că am lucrat şi lucrez în sistem, pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii în sine este o structură inflexibilă, o structură care nu corespunde nevoilor pacienţilor, populaţiei, în acest moment, pentru că ne adresăm şi oamenilor sănătoşi. E o structură care trebuie să se reformeze din temelii. Abia după ce se va restructura ministerul vom putea restructura şi restul lucrurilor”. Ea a adăugat că, în primul rând, vrea să schimbe mentalităţile celor care lucrează în sistem şi că îşi asumă un mandat de durată.

Spitalele regionale, prioritate zero

De altfel, la preluarea ştafetei de la predecesorul său Florian Bodog, noul ministru al Sănătăţii a menţionat ca obiectiv prioritar realizarea spitalelor regionale, dar şi rezolvarea problemelor medicilor rezidenţilor: “Oamenii au nevoie de aceste spitale. Suntem la o limită şi trebuie să le facem. Aş vrea să ajung în fiecare spital judeţean din ţara aceasta, pentru că oamenii se plâng de prea multe ori şi, din păcate, de cele mai multe ori au dreptate, dar sunt convinsă că doar văzând cu ochii mei voi putea, împreună cu cei de acolo, să găsim soluţii. Aş vrea să dăm o mai mare libertate autorităţilor locale pentru a avea în grijă aceste spitale, pentru că le au în grijă, dar de cele mai multe ori nu le îngrijesc aşa cum trebuie. Sunt foarte multe lucruri care se pot face fără bani, pentru că tot timpul ne plângem de lipsa banilor. Cred că uneori este nevoie de noi să facem mai mult”, a precizat Sorina Pintea.

O altă prioritate a mandatului său o reprezintă centrele de arşi: “spitalele din ţară nu prea au unde să trimită pacienţii cu arsuri. Sunt spitale în ţară care au compartimente de mari arşi, acolo pacienţii cu arsură se tratează dacă au arsuri de 35%, altfel sunt trimişi aici. Programul Băncii Mondiale curge, trebuie finalizate procedurile. Bine ar fi să le putem face”. În opinia sa, va trebui regândită şi problema blocării posturilor în sistemul de sănătate, considerând că pacientul trebuie să intre cu încredere în spital şi atunci când o face nu trebuie să cumpere nimic. Noul ministru al Sănătăţii a mai spus că România are nevoie de o lege a transplantului şi de transparenţă în acest domeniu: “Sunt zone unde avem nevoie de expertiză şi o să o cer, pentru că până la urmă sunt alţii care ştiu mai bine şi care au făcut înainte. Şi experţii care vin trebuie să ţină cont că noi suntem ţară membră UE. Deci trebuie să ne trateze de la egal la egal. Asta este singura mea problemă, în rest, atunci când am nevoie de ajutor, spun”, a mai afirmat ministrul.

Proiecte majore pentru 2018

După o săptămână de la preluarea mandatului, ministrul Pintea a anunţat lansarea primei reţele naţionale de radioterapie în spitalele publice din țară, în cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială, prin care vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din țară. Totodată, Ministerul Sănătăţii va derula două programe de depistare precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân, în valoare de 68 milioane de euro provenind din fonduri europene nerambursabile. Astfel, conform estimărilor, peste 30.000 de femei vor beneficia, în premieră, pe parcursul a 5 ani, “de servicii de screening gratuite prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente. Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparţin categoriile vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere, grupuri etnice vulnerabile vor beneficia de acest program", se menţionează într-un comunicat al MS.

De asemenea, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 - 64 ani vor beneficia de “servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. Vor fi finanţate şi achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (ex. costuri de transport etc.)".

Scrisoare deschisă

Federația Sindicală Hipocrat salută numirea noului ministru şi solicită într-o scrisoare deschisă rezolvarea problemelor cu care se confruntă personalul din sistem și a căror rezolvare trenează. Principalele aspecte vizează corelația dezechilibrată dintre salarizare și finanțare, valoarea prognozată de contract pentru anul 2018 fiind insuficientă, fapt care va atrage după sine o funcționare incorectă a celor mai multe unități sanitare din sistemul de sănătate. De asemenea, se solicită clarificarea programului de lucru al medicilor și a plății timpului de lucru efectuat peste norma de bază. Totodată, sindicaliştii susţin că aşteaptă o explicație cu privire la acordarea sporurilor pentru condiții de muncă tuturor salariaților din sistem începând cu 1 martie 2018, în baza unui nou regulament de acordare a acestora, prin excepție de la prevederile articolului 25 din Legea 153/2017.

Comentarii

loading...