13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialUn medicament contra orbirii va fi pus la vânzare la prețul de...

Un medicament contra orbirii va fi pus la vânzare la prețul de 850.000 de dolari

La prețul de 850.000 de dolari, acesta devine unul dintre cele mai scumpe tratamente din lume.

Potrivit producătorului său, compania de biotehnologie Spark Therapeutics, cu sediul la Philadelphia, Luxturna se va administra într-o doză unică.

Medicamentul va costa 425.000 de dolari pentru fiecare ochi, iar preţul final rămâne sub milionul de dolari prevăzut iniţial la primirea autorizaţiei din partea Agenţiei americane a medicamentului (FDA) la mijlocul lunii decembrie.

Acest anunţ survine în plină dezbatere cu privire la preţul ridicat al medicamentelor din Statele Unite, în special al preţului aşa-numitelor tratamente inovatoare, şi nu e exclus să stârnească proteste.

Luând-o cu un pas înaintea criticilor, Spark a promis să restituie banii pacienţilor dacă tratamentul nu se va dovedi eficient şi prevede, de asemenea, să solicite autorităţilor sanitare să autorizeze plata în etape.

Luxturna este considerat primul medicament american care se bazează pe terapia genetică pentru a corecta o anomalie genetică prin repararea genei defecte. Circa 1.000 de cazuri de persoane care suferă de degenerare ereditară a retinei sunt înregistrate în prezent Statele Unite şi între 10 şi 20 de cazuri noi sunt aşteptate anual în următorii ani.

În plus faţă de Luxturna, alte medicamente ajung la preţul de circa 1 milion de dolari, chiar dacă necesită mai multe doze.

Este cazul medicamentului Spinraza (Nusinersen în Europa), dezvoltat de Biogen şi Ionis Pharmaceuticals împotriva atrofiei musculare, şi al medicamentului Soliris, fabricat de Alexion Pharmaceuticals, pentru tratarea unei boli de rinichi rare. Ambele costă aproximativ 750.000 de dolari.

Cel mai scump medicament din lume este însă Glybera, primul medicament genic, vândut pentru 1 milion de dolari de către grupul olandez UniQure pentru a vindeca mai multe boli genetice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă