10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialUn minister și un ministru al Educației, izolați de școală

Un minister și un ministru al Educației, izolați de școală

Această măsură nu ar trebui luată doar pentru că am avut parte de o perioadă destul de îndelungată de suspendare a cursurilor, dar pentru că trebuie urmat exemplul dat de cei aflați la conducerea Ministerului Educației și Cercetării.

După cum afirma chiar ministrul Monica Anisie, profesor de limba română la bază, recent, foarte certată cu această materie, (dacă urmărim discursul șefei Educației de la posturile sale de televiziune agreate) în instituția pe care o conduce – notă pentru doamna ministru: corect este pe care o conduce, nu care o conduce – se copiază, chiar documente oficiale.

De exemplu, adresa ce impune concediu de odihnă pentru toți angajații din învățământul preuniversitar, pe care ministerul a transmis-o către inspectoratele școlare din teritoriu a fost copiată de la fostul secretar de stat Ionel Florian Lixandru, după cum susține chiar Monica Anisie.

Există însă și explicația că doamna ministru minte, pentru a ascunde faptul că a forțat angajații să completeze cereri de concediu de odihnă.

Un astfel de gest al conducerii Ministerului Educației nu are nimic în comun cu respectarea drepturilor angajaților, dar, de altfel, nu este pentru prima dată când șefii învățământului uită de unde au plecat și îi tratează pe profesori și pe elevi ca pe o cantitate neglijabilă.

În schimb, li se transmit mesaje înduioșătoare dascălilor, părinților și elevilor, din fața camerelor video instalate mai nou în sala din clădirea ministerului unde se purtau discuții cu reprezentanții societății civile.

Nu avem cum să ne întrebăm dacă această strategie a ascunderii adevărului, la care conducerea Ministerului Educației începe să apeleze tot mai des, este gândită tot de brigada de consilieri ce o însoțesc pe Monica Anisie.

Cu siguranță o mai puțină implicare a acestei echipe de comunicare ar fi un câștig pentru ministru.

Mai rău nu are cum să fie.

 

O dovadă a minciunilor

Ministrul Monica Anisie și secretarul de stat pe învățământ preuniversitar se tem să recunoască trimiterea în concediu cu forța a profesorilor.

Recent, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a transmis către inspectoratele școlare județene și către Inspectoratul Școlar al Municipiului București o adresă prin care obliga toți angajații din învățământul preuniversitar să solicite concediu de odihnă pe perioada vacanței de primăvară.

Atât ministrul Monica Anisie, cât și secretarul de stat pe învățământ preuniversitar afirmă că nu este vorba de o obligație.

“Nu se pune această problemă (n.r. – ca angajații din învățământul preuniversitar să fie obligați să rămână în concediu). Nu sunt obligați nici acum. Profesorii au avut mereu posibilitatea să aleagă să intre în concediu de odihnă pe timpul vacanței de primăvară. Nu am spus că este obligatoriu. Noi am reluat aceeași adresă ca anul trecut”, a declarat, pentru “România liberă”, ministrul Monica Anisie.

 

Una spunem, alta să faceți!

Secretarul de stat pe învățământ preuniversitar spune însă lucruri puțin diferite față de aserțiunile ministrului.

“Termenul obligativitate este discutabil. În vacanța de Paște profesorii erau oricum în concediu. Nu se pune problema de activitate, cât timp și în această perioadă profesorii stau acasă. Nu pot spune, la acest moment, dacă se va prelungi această măsură a concediului de odihnă, dar va fi luat în discuție în Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Am discutat cu sindicatele această măsură (n.r. – obligarea angajaților din învățământul preuniversitar la concediu de odihnă pe perioada vacanței de primăvară). Profesorii au optat pentru concediul de odihnă. Serviciul contabil va putea veni la serviciu pentru asigurarea plății salariilor”, a declarat, pentru “România liberă” secretarul de stat pe învățământ preuniversitar din MEC, Luminița Barcari.

Totuși, în adresa Ministerului Educației și Cercetării se menționează că angajații “vor intra” în concediu de odihnă, nu că ar putea opta pentru acest lucru.

“În perioada vacanței de primăvară a anului școlar 2019-2020, respectiv 04-21.0402020, întreg personalul din unitățile de învățământ/unitățile conexe și cel din inspectoratele școlare, cu asigurarea continuității la conducerea inspectoratului școlar și a casei corpului didactic, va fi programat în concediu de odihnă. Rechemarea din concediul de odihnă în perioada vacanței de primăvară se dispune cu respectarea precizărilor din Nota nr. 2344/18.10.2019, pe termen limitat de maximum 3 zile lucrătoare doar pentru ordonatorii de credite și administratorii financiari, în vederea efectuării plății unităților și a salariilor”, se arată în adresa Ministerului Educației, semnată de secretarul de stat pe învățământ preuniversitar și transmisă către Inspectoratul Școlar al Municipiului București, obținută de “România liberă”.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă