10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialUn vechi obicei de Paşte dintr-un sat din Bistriţa-Năsăud

Un vechi obicei de Paşte dintr-un sat din Bistriţa-Năsăud

După slujba din ziua de Paşte, sătenii din Stupini, comuna Sânmihaiu de Câmpie, iau ouă roşii pe care le duc în cimitir şi le dăruiesc rudelor şi prietenilor decedaţi.
Apoi, toată lumea, gătită de sărbătoare, se îndreaptă iar spre biserică, în a cărei curte începe o adevărată competiţie de ciocnit ouă.
„Toată lumea vopseşte în această perioadă zeci de ouă, astfel încât copiii şi bunicii să aibă suficiente rezerve pentru a ciocni cu întreg satul. Tradiţia spune cel care are oul mai tare ia şi oul celuilalt. Este foarte importantă pentru noi această tradiţie şi faptul că se respectă are şi o implicare socială, nu numai religioasă. Oamenii vin aici să se vadă şi altfel decât se văd în restul anului, aici dispar diferenţele sociale, nu există bogatul satului, nu există săracul satului. Toată lumea ciocneşte oul cu toată lumea şi este o bună dispoziţie continuă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioan Mureşan, unul dintre participanţi.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă