11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialUnde se duc jurnaliștii. E mai bine în politică?

Unde se duc jurnaliștii. E mai bine în politică?

“Scutirea de impozit pe venit nu se va regăsi în buzunarul jurnaliștilor, dacă suntem tentați să credem că în felul acesta am găsit soluția pentru a crește veniturile jurnaliștilor. Scutirea de impozit pe venit se va regăsi în profitul patronatelor de media, jucători politici importanți”, susține senatoarea Florina Presadă (USR) într-o postare pe Facebook.

Un foarte mare număr de jurnaliști nu vor mai simți, însă, dacă scutirea de impozit pe venit îi ajută sau nu. Un caz dramatic, înregistrat acum 16 ani, este al celor doi jurnaliști de la postul Antena 1, care au fost uciși la Mihăilești (județul Buzău) de explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu.

Pe timpul mandatului președintelui Băsescu, un incident controversat l-a reprezentat răpirea a trei jurnaliști români în Irak. Ei au fost eliberați în condiții încă neelucidate, iar după întoarcerea acasă, unul dintre cei trei, cameramanul Sorin Mișcoci, a fost angajat ulterior la Președinția României.

În vremea președintelui Iohannis, la Președinție a fost angajată, drept purtător de cuvânt, Mădălina Pușcalău. Aceasta fusese, anterior, jurnalistă de televiziune.

Premierul Orban l-a angajat, la rândul lui, drept purtător de cuvânt, pe Ionel Dancă. Anterior, el fusese jurnalist în presa scrisă, după care fusese cooptat de PNL.

La Serviciul Român de Informații (SRI), directorul Eduard Hellvig și-a adus, drept purtător de cuvânt, tot un fost jurnalist de pe domeniul politic, Ovidiu Marincea, care a primit chiar și grad de ofițer.

Există și jurnaliști care au renunțat la profesie pentru a ținti direct spre vârful politicii. De exemplu, Moise Guran, un cunoscut analist economic, a plecat din presă pentru a se înscrie în USR, urmând a coordona campania electorală a anului 2020. La rândul lui, Rareș Bogdan, realizator de televiziune, a trecut în tabăra PNL, direct pe funcția de prim-vicepreședinte al partidului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă