Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Universități mari contestă modificarea Legii Educației

Universități mari contestă modificarea Legii Educației

Unii politicieni vor să dicteze programele de studii din universităţi, iar acest lucru trebuie oprit, atrag atenția patru instituții de învățământ superior de stat mari din România, susținute de universități renumite la nivel mondial.

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), alături de Universitatea de Vest din Timişoara, cu susţinerea altor universităţi din România şi din întreaga lume, a unor centre şi institute de cercetare, asociaţii profesionale universitare şi sprijinită de 885 profesori şi cercetători români şi străini, a depus la Curtea Constituţională a României (CCR) un punct de vedere legal, un "prieten al curţii", Amicus Curiae, elaborat în sprijinul Sesizării de neconstituţionalitate asupra Legii nr. 87/2020 pentru modificarea art.7 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, pe care preşedintele Klaus Iohannis a formulat-o la data de 10 iulie 2020.

Demersul este asumat de către SNSPA, alături de Universitatea de Vest din Timişoara, şi reprezintă o argumentaţie juridică a unor poziţii ferme, exprimate deja de patru universităţi din România, la momentul adoptării de către Parlament a Legii nr.87/2020.

- Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), Cluj-Napoca: "UBB - pentru apărarea libertăţii şi autonomiei academice";

- Universitatea din Bucureşti: "Punct de vedere al Universităţii din Bucureşti cu privire la respectarea autonomiei universitare şi a libertăţilor individuale fundamentale";

- Universitatea de Vest din Timişoara: "Universitatea de Vest din Timişoara susţine manifestarea liberă a diversităţii de opinii ştiinţifice şi ia poziţii publice critice la adresa oricărei tentative de cenzurare";

- SNSPA: "Poziţia SNSPA faţă de adoptarea de către Parlamentul României a măsurilor ce interzic informaţiile despre identitatea de gen în şcoli şi universităţi"

Argumentul universităților

“Prin acest Amicus Curiae, organizaţiile şi persoanele semnatare aduc argumente de natură juridică, ce demonstrează caracterul neconstituţional al prevederilor normative propuse de Legea pentru modificarea art.7 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, dar şi sensul, importanţa şi necesitatea studiilor de gen într-un stat democratic”, se precizează într-un comunicat al SNSPA.

Demersul se bucură de o largă susţinere la nivel internaţional: 10 rectori ai unor universităţi prestigioase din Europa, prorectori şi decani ai unor instituţii relevante din Europa şi SUA, 39 de centre şi institute de cercetare, reţele şi asociaţii academice internaţionale au răspuns într-un termen foarte scurt cu mesaje clare de susţinere. Acestora li se adaugă peste 830 de semnături individuale ce aparţin unor profesori şi cercetători din domenii variate precum studii de gen, sociologie, ştiinţe politice, relaţii internaţionale, istorie, filosofie, istoria artei, ştiinţe ale comunicării.

Comentarii

loading...