23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocial„Urgia” care i-a blocat pe români în aeroporturile londoneze ar fi fost...

„Urgia” care i-a blocat pe români în aeroporturile londoneze ar fi fost o bagatelă la București

Sute de români au rămas captivi, în ultimele două zile, pe aeroporturile londoneze, care au refuzat să mai opereze cursele aviatice din cauza “condițiilor meteo extreme”.

Trebuie menționat din capul locului faptul că ceea ce mass media britanice dar și cetățenii de rând ai Regatului Unit numesc “condiții meteo extreme”, în România s-ar numi pur și simplu prima nea. „Zăpadă” este un cuvânt care provoacă panică la Londra și traffic pe site-urile din Arhipelag.

Formulări de genul „extreme weather reporting, even SNOW” (se anunță vreme severă, chiar și ZĂPADĂ, scris cu majuscule) bagă spaima în mârlanul britanic cititor de The Sun sau Daily Mirror și sporesc exponential numărul de afișări pe site-uri. Când chiar se întâmplă și ninge, avem de-a face cu unul dintre puținele momente din an când transporturile din România funcționează mai bine decât cele din Marea Britanie.

Așa au stat lucrurile și în ultimele două zile, când o ninsoare care pentru România putea părea o glumă a închis Aeroportul Luton din Londra, iar câteva sute de români au așteptat și 24 de ore pentru a pleca spre casă. Mizând pe faptul că în Arhipelag mai mult plouă decât ninge, aeroporturile britanice nu au utilaje de deszăpezire, iar câțiva fulgi de zăpadă dau peste cap traficul aerian.

O adevărată aventură s-a dovedit a fi și drumul până la aeroportul Luton, de exemplu. Duminică dimineață, atunci când a început “urgia”, mai multe curse de autocar au fost anulate, nemaipornind spre aerogara din nordul metropolei. Când la un moment dat a pornit un autobus, șoferul i-a avertizat pe pasageri că dacă se depune zăpadă pe retrovizoare va fi nevoit să se oprească.

Miștocăreala românească din autocar

A și făcut-o în câteva rânduri, a coborât pe carosabil și s-a întors minunându-se: “Ninge!”, iar românii hâtri din autocar îi replicau în cor “Serios?”. După un astfel de episode, un român de pe rândurile din spate a strigat: “Las-o dracu’, că conduc eu autocarul, dacă nu te descurci!”. Într-un final, vehiculul a ajuns la destinație, însă a fost vorba de un caz fericit. Luton este legat de Londra printr-o cursă feroviară, Thames Link, însă pentru a ajunge la gară trebuie să iei un autobuz de la aeroport, pe modelul Henri Coandă Expres de la Aeroportul Otopeni, dar mult mai bine pus la punct.

Ore la rând, autobuzele respective nu au circulat, așa că degeaba mergeau trenurile, că nu puteai ajunge la peron sau de aici la aerogară. Abia în cursul după amiezii conducerea aeroportului a anunțat victorioasă pe contul său de Twitter că legătura auto a fost reluată.

„Nu am dormit de 48 de ore și mâine trebuie să tai porcul, îți dai seama?”

Nu același lucru s-a putut spune și despre celelalte legături cu Londra. Chiar dacă ai fi vrut să renunți la zbor, care oricum era ori anulat, ori întârziat, autobuzele directe spre oraș nu mai circulau, cu mici excepții, iar cozile la taxi erau imense – puteai să aștepți chiar și două ore până să te preia dispecerul.

În interiorul aerogării, nervozitatea era la maximum. Aeroportul Luton este de câțiva ani mai degrabă unul românesc, de aici operând mai multe companii aviatice low cost spre și dinspre București și alte orașe din țară. Până și reclamele din terminale sunt în limba română. Cum intri la Plecări, te întâmpină o reclamă uriașă de pe care îți zâmbește Andra (soția lui Cătălin Măruță) și te îndeamnă să utilizezi un anumit serviciu pentru transferul de bani în și mai ales din Regatul Unit.

Toată ziua de duminică, aerogara a fost înțesată de câteva sute de români care voiau să se întoarcă acasă cu companiile Wizz Air și Blue Air. Informațiile care li s-au dat au fost contradictorii, iar abia în cursul după amiezii aeoportul a fost redeschis pentru decolări și aterizări. Inițial, s-a dat liber doar la decolări, iar apoi au fost reluate și aterizările, însă au fost permise doar două sosiri de aeronave pe oră.

După ce orele de așteptare s-au acumulat, oamenii au ajus la capătul răbdării și al extenuării, iar mulți dintre ei s-au aculcat pe jos, cu ziare pe post de așternuturi. Un român era extrem de furios: „Nu am dormit de 48 de ore și mâine trebuie să tai porcul, îți dai seama?”.

Într-un final, pasagerii cursei Blue Air care trebuia să aterizeze la Otopeni duminică la 16,20 au ajuns la București abia luni dimineață la ora 7,05. Alți români nu au fost atât de “norocoși”. “Dar de cursa Luton-Iași nu spuneți nimic. A fost și aceasta anulată, iar pasagerii au fost tratați cu spatele. În plus, s-au mai rătăcit și o mulțime de bagaje. Este bătaie de joc!”, ne-a transmis Aurel Cristinel Iordache, cititor al României libere. Ei bine, am scris acum!

Debandada a continuat și luni

Degringolada de pe aeroporturile londoneze, căci nu numai la Luton au fost probleme, a continuat și luni. O cursă Wizz Air şi una British Airways, care trebuia să decoleze luni din Londra şi să ajungă pe aeroportul Otopeni au fost anulate, iar o alta, care urma să decoleze din Bucureşti şi să aterizeze la Londra a fost și ea anulată. La aeroportul principal al Londrei, Heathrow, pasagerii unei curse aviatice au fost îmbarcați în aeronavă, unde au stat șase ore și apoi au fost debarcați și trimiși din nou în terminal.

Cursa British Airways care trebuia să aterizeze la ora 23,00 pe Aeroportul Henri Coandă figura ca „anulată”, potrivit tabelei de sosiri de pe site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB). De asemenea, o aeronavă British Airways, care trebuia să decoleze la ora 08,00 de pe Otopeni, cu destinaţia Londra, a fost anulată. La rândul lui, zborul companiei Wizz Air, care urma să ajungă la ora 02,55 în Bucureşti, figurează ca anulat.

Probleme au fost și spre alte destinații. Patru curse de pe aeroporturile din Londra, Munchen şi Eindhoven spre Timişoara, şi trei din Timişoara spre Londra şi Munchen au fost anulate duminică şi luni, din cauza vremii nefavorabile din Europa.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă