16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocial”Vacanța Mare” cu Cercel, o strategie guvernamentală de testare a reacției publice

”Vacanța Mare” cu Cercel, o strategie guvernamentală de testare a reacției publice

Promptitudinea cu care Statul a reacționat dar, atenție, nu a negat preocuparea de ansamblu pentru măsurile cuprinse în Programul “VACANȚA MARE” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19, plus antecedentele înregistrate la începutul stării de urgență, dau de înțeles că apariția în spațiul public a documentului lui Cercel nu este deloc un accident ci, mai degrabă, este un episod cu rol de testare a reacției publice, parte a unui plan strategic elaborat în laboratoarele guvernamentale.

“În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricţiilor privesc iniţiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toţi factorii implicaţi în gestionarea situaţiei răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de toate riscurile şi de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetăţenilor”, sună, scutindu-ne de orice alte comentarii, comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.
Coroborată și cu precedentul numit ”Hotărârea nr.14 din 20 martie 2020”, la care vom face referire mai jos, reacția GCS poate fi considerată cel puțin relaxată, și tocmai de aceea ridică semne de întrebare, în raport cu isteria creată în spațiul public de Proiectul „Vacanța mare”, un plan teoretic de măsuri, întins pe 9 pagini, care propune măsuri drastice de izolare a persoanelor de peste 40 de ani, susținând, în acelai timp, instituirea unui guvern anti-pandemic, suspendarea taxele către stat, a obligațiilor sociale, și susținerea prin efort public concertat a persoanelor vulnerabile cu toate cele necesare traiului zilnic.

”Igienă socială” marca Streinu Cercel

Conform Proiectului ”Vacanța Mare”, în viziunea doctorului Strienu Cercel, limitarea apariției de noi infecții s-ar putea realiza printr-o serie de măsuri de așa – zisă ”Igienă Socială”, cum ar fi redefinirea grupelor de risc cu potențial de a contacta virusul, pe de o parte, și împărțirea subiecților în persoane din grupa de vârstă de peste 65 de ani, persoane din grupa de vârstă 40-65 de ani, persoane cu vârstă sub 40 de ani și persoanel cu boli cronice, indiferent de vârstă, iar pe de altă parte prin acțiuni care să vizeze spațierea orarului de lucru pe grupele de vârstă de mai sus, igienizarea căilor de acces spre și dinspre locul de muncă, igienizarea mijloacelor de transport spre și dinspre locul de muncă în timp ce oamenii sunt la lucru și izolarea la domiciliu în restul timpului.
Măsuri imediate în cazul persoanelor de peste 65 de ani ar fi, în viziunea lui Streinu Cercel, următoarele: izolare la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituționalizată), susținerea acestor persoane, respectând cu strictețe măsurile de distanțare socială, pe toată această durată, susținerea intrând în sarcina rudelor directe sau indirecte, ori în cea a autoritățlor și ONG-urilor, monitorizarea continuă de poliția locală, și de către autoritățile locale.
În ceea ce privește persoanele încadrabile în categoria de vârstă 40-65 de ani, primăriile plus poliția locală ar trebui să identifice în primul rând persoanele cu loc de muncă și care nu pot lucra de acasă, acestora urmând să li se transportul spre și dinspre locul de muncă cu mijloace de transport decontaminate la fiecare două ore, în baza unei adeverințe de lucru cu program inscripționat.

Deviza lui Streinu Cercel: ”Toată lumea – în case, se ocupă Guvernul Anti – Pandemic!”

Pentru limitarea circulației populației, în vederea scăderii la maxim a posibilității  de transmitere a virusului către noile grupe de risc identificate conform patternului francez (vârsnicii de peste 65 de ani și grupa de vârstă de 40-65 de ani), Streinu Cercel propunea în planul său ca vârstnicii de peste 65 de ani să fie izolați, singuri sau cu persoane de aceeași vărstă, în aceleași incinte, indiferent dacă acestea sunt locuințe proprii, locuință de vară, apartamente închiriate, în lipsa acestora instituționalizarea urmând să se producă în complexe rechiziționate, de genul hotelurilor.

Tot o izolare totală, acolo unde acest lucru ar fi posibil, era propusă și pentru cei din grupa de vârstă 40-65 de ani, cu specificația că, pentru cei angajați în activități lucrative esențiale, programul de lucru ar fi urmat să înceapă de la 7.30, pentru persoanele între 40 și 65 de ani, și de la 9.30, pentru persoanele sub 40 de ani.

În tot acest timp, planul ”Vacanța Mare” al doctorului Cercel stipula interdicția de a se mai circula pe stradă necontrolat și obligația autorităților de a decontamina mijloacele de transport. Totodată Streinu cercel propunea formare unui Guvern anti-Pandemic sau a unui Minister intersectorial Pandemic care va elabora şi pune în funcţie acţiunile specifice, planul menţionând că TVA-ul va fi oprit, că taxele vor fi suspendate, că industria alimentară și regiile de servicii publice vor funcţiona non-stop şi că toate costurile vor fi decontate de stat.

”Lepădarea de Cercel”, o decizie pe care Statul nu și-o asumă

După aparent accidentala apariție în presă a documentului care a produs isterie națională, atât Grupul de Comunicare Strategică cât și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au prezentat puncte de vedere care, în substanța lor, nu negau preocuparea față de măsurile prevăzute în planul lui Cercel, ci doar oportunitarea lor actuală, în acest fel confirmând ipoteza conform căreia aruncarea în spațiul public a documentului nu este decât un episod cu rol de testare a reacției publice, parte a unui plan strategic elaborat în laboratoarele guvernamentale.

Pe de o parte, GDS a comunicat că eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară, dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricțiilor trebuind să țină cont de evoluția epidemiologică în fapt, precum și de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare, fapt pentru care autoritățile fac permanent estimări asupra evoluției răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social și pe rata de conformare a cetățenilor față de măsurile deja adoptate.

Pe de altă parte, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, după un ”nu” rostit doar când a fost vorba de asumarea ”planului Cercel”, a recunoscut preocuparea pentru izolarea pacienților asimptomatici, la doar câteva zile după ce, prefigurând practic ieșirea în spațiul public a Programului ”Vacanța Mare”, declarase în Joia Mare, la televiziune, că autoritățile se gândesc la carantinarea persoanelor vârstnice dacă nu se respectă regulile și dacă starea de urgență persistă mai mult decât se așteaptă. „Ne-am gandit efectiv și la niște metode să îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o camera cu tot confortul în care să vină cineva și să aibă grijă de ei”, spunea Tătaru la Realitatea Plus, atenție, citând parcă din Programul isterizant al lui Streinu Cercel.

Precedentul numit ”Hotărârea nr.14 din 20 martie 2020”

Varianta conform căreia Programul lui Streinu Cercel nu a ajuns deloc accidental în spațiul public ci a fost ”plasat” strategic, spre analiza reacției societății, este confirmată și de precedentul petrecut imediat după decretarea Stării de Urgență. Pe 20 martie, un document intitulat ”Hotărârea nr.14 din 20.03.2020”, care producea valuri de comentarii în media și pe rețelele de socializare, făcând pentru prima dată referire concretă la o serie de restricții și interdicții sociale, era infirmat ca și act oficial de către Raed Arafat, același oficial acceptându-l, totuși, ca și sumă a unor măsuri aflate în stadiu de proiect.
În perioada următoare, toate normele apărute inițial în controversata hotărâre aveau să devină treptat literă de lege, prin includerea lor în conținutul diverselor ordonanțe militare, autoritățile bifând cu succes primul test al reacției publice într-un mega laborator social numit ”România, în zodia Pandemiei”.

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă