13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialVâlcea: Târg de Dragobete, deschis la Muzeul Judeţean

Vâlcea: Târg de Dragobete, deschis la Muzeul Judeţean

Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, odată cu deschiderea unui târg tradiţional de primăvară, în cadrul căruia cuplurile de îndrăgostiţi se pot căsători simbolic pentru o zi.

“Prin acest eveniment ne-am propus să punem în scenă o frumoasă tradiţie de-a noastră, care, din păcate, în ultimii ani a căzut în umbra unei alte tradiţii, importată din Occident. Este vorba de Dragobete, o tradiţie care încearcă să aducă în actualitate dragostea şi să sădească în inimile oamenilor mai multă toleranţă şi compasiune faţă de semeni. Colegii de la secţia de etnografie au organizat această expoziţie în care sunt prezentate costume populare, cu o vechime de 100 şi chiar 150 de ani, din Bărbăteşti, Măldăreşti şi Oteşani şi care se află în colecţia Muzeului Satului din Bujoreni. Sunt, de asemenea, covoare olteneşti din zona Drăgăşanului, un leagăn şi multe alte obiecte populare care scot în evidenţă tradiţia şi dragostea la români”, a precizat directorul Muzeului Judeţean, Claudiu Tulugea.

Zeci de elevi de la liceele din Râmnicu Vâlcea, dar şi tineri străini veniţi în schimb de experienţă în Vâlcea au participat la acest eveniment. Unii dintre ei au ales să-şi declare dragostea şi s-au căsătorit simbolic în faţa panoului cu inimi pe care organizatorii l-au amplasat la muzeu, în total, în prima zi a expoziţiei, fiind eliberate peste 60 de certificate de căsătorie pentru o zi.

“Ceea ce am vândut noi astăzi este dragoste. Sunt foarte mulţi tineri, liceeni din oraş şi voluntari străini din diferite programe internaţionale care au venit la muzeu în această zi. Cu toţii s-au arătat foarte încântaţi de ceea ce au văzut aici. S-au pozat, s-au căsătorit pentru o zi, iar noi le-am oferit mărţişoare şi prăjituri după reţete tradiţionale”, a mai afirmat directorul instituţiei muzeale judeţene.

Expoziţia de costume populare şi obiecte tradiţionale va fi deschisă până la mijlocul lunii viitoare, cei dornici să se căsătorească simbolic având posibilitatea să obţină acel certificat până duminică după-amiază.

Evenimentul de la Muzeul Judeţean a fost organizat în cadrul manifestărilor culturale care au avut loc în această săptămână în judeţ sub genericul “Vâlcea iubeşte româneşte”.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă