25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSocialVerificări la IPJ Buzău: Niciun rezultat al celor 91 de testări cu...

Verificări la IPJ Buzău: Niciun rezultat al celor 91 de testări cu poligraful nu s-a contestat

Conducerea Poliţiei Române a dispus constituirea unei echipe de control, pentru verificarea aspectelor în cauză, semnalate la nivelul I.P.J. Buzău. Activitatea de verificare se efectuează sub coordonarea specialiştilor Direcţiei Control Intern şi a Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Din datele existente la acest moment, la nivelul I.P.J. Buzău, în perioada 2014 – 2017, au fost efectuate 91 de testări cu aparatul poligraf, rezultatul niciuneia dintre aceste testări nefiind contestat. De asemenea, precizăm că, în funcţie de rezultatul verificărilor, vor fi dispuse măsuri, în conformitate cu prevederile legale, pe care le vom aduce la cunoştinţa opiniei publice, transmite IGPR.

Măsurile vin după ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a dispus verificări.

“Vom dispune azi verificări în acest caz, cu privire la ceea ce s-a întâmplat în anul respectiv, acea testare din anul 2015 şi legat de câte solicitări au fost şi cine a efectuat acele testări şi cum au interpretat rezultatele”, a explicat ministrul de Interne.

Deputatul Andreea Cosma i-a solicitat ministrului Carmen Dan să dispună verificări la IPJ Buzău, în urma unor suspiciuni potrivit cărora procurorii de la DNA Ploieşti ar fi trimis martorii din dosare la Buzău pentru efectuarea testului poligraf cu un apart învechit, care permite falsificarea rezultatelor.

“În urma sesizărilor primite la cabinetul meu parlamentar, cetăţeni din Parhova reclamă falsificarea rezultattelor testelor poligraf efectuate de către DNA Ploieşti la IPJ Buzău. Din informaţiile pe care le deţin, a rezultat că echipamentul de la IPJ Prahova este unul performat, de ultimă generaţie, în timp ce echipamentul de la IPJ Buzău este unul vechi, neperformant şi permite falsificarea testului. Astfel, cei care cedau presiunilor procurorilor şi , în cele din urmă, îşi manifestau disponibilitatea de a colabora cu procurorii DNA Ploieşti, deoarece nu aveau alte probe care să susţină denunţurile inventate de procurori, obţinute sub presiune, pentru că faptele erau pur şi simplu inventate sub presiune, erau constrânşi să se prezinte şi la testul poligraf”, reiese dintr-o interpelare trimisă de Andreea Cosma către ministrul de Interne, Carmen Dan.

Cosma susţine, în respectiva interpelare, că procurorii îi asigurau pe “denunţătorii sub presiune” că rezultatele testului erau aşa cum trebuie, chiar dacă aceştia nu spuneau adevărul. Motivul: poligraful de la IPJ Buzău era uşor de “manipulat”.

“Aceste promisiuni erau urmate de conducerea persoanelor care cedau presiunilor, la sediul IPJ Buzău şi supunerea lor la acest test, care avea rezultatul solicitat de procurorii DNA Ploieşti. Mai mult, inculpaţii care încercau sa probeze veridicitatea susţinerii lor, spre “a-şi proba nevinovăţia” şi care solicitau testul poligraf, erau conduşi de procurorii DNA la acelaşi poligraf de la IPJ Buzău, unde testul indica în mod fals că, de fapt, ei nu ar spune adevărul”, se mai arată în documentul trimis de Andreea Cosma.

Aceasta menţionează mai multe dosare care ar putea fi exemple în acest sens, cum ar fi cel al lui Petre Daniel Cristian, fost şef al Finanţelor Publice Prahova sau al fostului viceprimar al Ploieştuliu, Raul Petrescu, în care martorii au fost testaţi cu poligraf de către IPJ Buzău.

Un alt exemplu dat de Andreea Cosma este “dosarul lui Viorel Dosaru, General şi fost şef IPJ PRahova, care “solicita să fie testat poligraf” şi este dus din centrul de reţinere şi arestare preventivă Câmpina tot la IPJ Buzău în vederea efectuării testării, la o distanţă de aproximativ 100 de km, în loc de IPJ Prahova, la o distanţă de 20 de km”.

În acest context, deputatul PSD doreşte să afle de la Ministerul Afacerilor Interne câţi martori, inculpaţi şi suspecţi au fost testaţi cu poligraful atât la IPJ Buzău, cât şi la IPJ Prahova, în ultimii cinci ani.

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă