13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialVIDEO. Firea a pornit testării pentru coronavirus în Capitală

VIDEO. Firea a pornit testării pentru coronavirus în Capitală

Testele se efectuează la Arena Naţională, iar interpretarea rezultatelor probelor durează 15 minute.

Primarul general, Gabriela Firea, a precizat că proiectul presupune testarea a 10.500 de bucureşteni, “selectaţi într-un eşantion reprezentativ” de către specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

“Cu toţii vom afla cum a circulat virusul în cea mai mare comunitate din ţară şi care este gradul de imunizare pe cale naturală a populaţiei din Capitala României. La Arena Naţională, în zona VIP s-au organizat şase zone de testare, care vor avea câte cinci zone propriu-zise, cu cadre medicale de la ASSMB, fiecare zonă fiind corespunzătoare persoanelor selectate în eşantion, pentru fiecare sector în parte. Începând de azi, persoanele selectate vor primi scrisorile din partea Primăriei Capitalei şi celor şase primării de sector. Fiecare persoană va putea să accepte sau nu testarea. Ea nu este obligatorie, dar credem că este necesară. În primul rând, nu este invazivă, nu este dureroasă. Este vorba de o simplă picătură de sânge din buricul degetului”, a spus primarul general.

Gabriela Firea a declarat că rezultatele testelor vor fi transmise autorităţilor naţionale. Persoanele selectate pentru eşantion vor fi informate prin intermediul unei scrisori.

“Vor avea un număr de telefon la dispoziţie, un call center, unde vor anunţa că doresc să fie testate şi se va realiza o programare, astfel încât aici, la Arenă, pe zi nu vor veni mai mult de 1.500 de persoane. Programul va fi de luni până duminică, inclusiv, de la opt dimineaţa până la opt seara. Încercăm pe cât posibil – şi cu siguranţă vom reuşi – să evităm aglomeraţia. De asemenea, să păstrăm distanţa şi fizică, şi socială, să nu punem în pericol nici cadrele medicale, nici persoanele care vin să se testeze”, a menţionat Gabriela Firea.

Primarul general, dar şi primarii sectoarelor 1, 2, 4, 5 şi 6, prezenţi la Arena Naţională, s-au testat la rândul lor. Având în vedere că nu făceau parte din eşantion, au achitat costul testării, a precizat Gabriela Firea.

“Mai bine mai târziu decât niciodată. Acest lucru trebuia să îl începem de o lună şi jumătate. Eu, sincer să fiu, sunt surprins că începem astăzi. Nu mai credeam că începem. Au fost tot felul de blocaje. Asta este. Aşa suntem noi, românii, câteodată. Ne blocăm, ne băgăm băţul prin gard”, a spus primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache.

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a apreciat că ideea testării, care a aparţinut primarului general, este una “senzaţională” şi poate “ajuta concret în lupta” cu COVID-19.

“Dacă se va întâmpla să vină şi valul doi, cu siguranţă vom fi mult mai bine pregătiţi. Singurii care au luat măsuri concrete până acum în Bucureşti sunt cei şapte primari. Din păcate, Guvernul nu ne-a ajutat deloc, nu ne acordă niciun fel de sprijin. Sperăm să îşi revină”, a spus el.

Pe lângă această iniţiativă, Primăria Capitalei a lansat vineri campania “Testăm pentru Bucureşti”, în cadrul căreia 11.000 de persoane pot beneficia de o testare gratuită de tip Real Time PCR, pentru a afla dacă sunt infectate cu noul coronavirus. Pe platforma http://testampentrubucuresti.assmb.ro/ se pot înscrie bucureştenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definiţiile de caz stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat. În cadrul acestei campanii s-au înscris 9.000 de persoane. 

 

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă