8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialViețile a milioane de români, puse în pericol de o instituție aflată...

Viețile a milioane de români, puse în pericol de o instituție aflată în haos

Aceștia au transmis o scrisoare deschisă în care atrag atenția că și până acum erau probleme grave, dar acum e pericol de blocaj total ce poate afecta milioane de români, scrie Ziare.com.

Joi, presa a dezvăluit că 5 oameni aflați în poziții tehnice importante în ANMDM, medici și biochimiști, au fost demiși sau au demisionat într-o singură zi. Jurnaliștii de la StirileProTv.ro au arătat că este vorba de șeful departamentului de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA), trei oameni importanți de la inspecția farmaceutică, plus șeful departamentului de resurse umane.

Publicația citată arată că plecările au legătură cu două noi veniri în Agenție: Adriana Cotel, pe funcția de șef al ANMDM, și Andrei Iordache, șeful Direcției de Sănătate Publică Olt. Nu este clar care e rolul lui Iordache la ANMDM, însă ambii sunt considerați apropiați ai lui Darius Valcov, consilierul guvernamental condamnat în prima instanță la 8 ani de închisoare pentru corupție.

Se pare că cei doi au anunțat reduceri drastice de personal, asta deși ministrul Sănătății Sorina Pintea anunța că Agenția va fi reorganizată și se vor face angajări, pentru că numărul de specialiști e foarte mic.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) avertizează într-o scrisoare deschisă că se poate ajunge la blocaj. Asociația arată care e rolul Agenției și cum depinde accesul pacienților la medicamente de îndeplinirea acestui rol.

“ANMDM are un rol important în includerea medicamentelor în lista de medicamente gratuite și compensate, prin evaluarea lor din punct de vedere al tehnologiilor medicale, urmată de emiterea deciziei de compensare, avizarea actelor normative de includere a medicamentelor ce îndeplinesc criteriile existente în lista de medicamente gratuite și compensate dar și a elaborării protocoalelor terapeutice”, se arată în scrisoarea deschisă.

Pacienții arată că și acum întâzierile sunt înfiorător de mari, fiind depășite cu mult termenele legale.

“Există medicamente care se află încă în procesul de evaluare și după un an de zile, în condițiile în care acesta ar trebui să dureze conform legii 90 de zile. Există medicamente (unele fără alternativă terapeutică) care încă nu au fost incluse în lista de medicamente gratuite și compensate de la începutul verii, în ciuda promisiunilor făcute că vor intră până la sfârșitul anului. Întârzierea elaborării protocoalelor terapeutice a dus în trecut la imposibilitatea prescrierii medicamentelor chiar dacă acestea îndeplineau toate criteriile necesare pentru a fi eliberate către pacienți.

În contextul unei funcționalități limitate cauzate de un personal redus și având în vedere plecarea dlui. dr. Vlad Negulescu de la conducerea Unității de Evaluare a Tehnologiilor Medicale din ANMDM, dorim să știm ce se va întâmpla cu medicamentele aflate în procesul de evaluare, cu cele care au primit decizie pozitivă și nu sunt încă incluse în lista de medicamente gratuite și compensate, precum și cu protocoalele terapeutice.

De asemenea, având în vedere valul de demișii de la Inspecția Farmaceutică dar și zvonurile privind desființarea a aproximativ 200 de posturi din ANMDM dorim să cunoaștem strategia de restructurarea și reorganizare a ANMDM. Ne arătăm îngrijorarea privind modul în care va funcționa această instituție strategică a statului în condițiile în care viețile a milioane de bolnavi cronic depind de deciziile și activitatea ANMDM”, se arată în scrisoarea pacienților cronici.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă