19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialUPDATE Vreme severă în continuare în multe județe

UPDATE Vreme severă în continuare în multe județe

UPDATE 9:43 Neamţ: Două persoane dintr-un autoturism rămas înzăpezit, salvate de pompieri

Pompierii din municipiul Roman au intervenit, joi seară, pentru salvarea a două persoane care au rămas înzăpezite într-o maşină care circula pe un drum din localitatea Prăjeşti, comuna Secuieni, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, Adrian Rotaru.

Potrivit acestuia, acţiunea de salvare a pompierilor militari din Roman s-a realizat cu o autospecială complexă de intervenţie, o autofreză de zăpadă multifuncţională şi un vehicul cu şenile pe roţi.

UPDATE 9:38 Vaslui: Trei drumuri judeţene blocate de suluri de zăpadă şi două şcoli închise

Trei drumuri judeţene din Vaslui sunt vineri dimineaţa închise circulaţiei rutiere, blocajele fiind din cauza sulurilor de zăpadă formate pe parcursul nopţii, au anunţat reprezentanţii Instituţiei Prefectului.

“Se lucrează pe DJ 246 Tăcuta – Focşasca, DJ Ciocani – Crâng şi DJ 237 Codăeşti – Dăneşti şi se fac eforturi pentru deblocarea cât mai rapidă a acestor artere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Vaslui, Cristian Lapa.

Potrivit autorităţilor judeţene, probleme sunt şi pe unele drumuri comunale.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui a informat că în cursul acestei dimineţi erau închise două şcoli din localităţile Ghergeheleu şi Poeneşti Deal.

UPDATE 9:30 ANM: Cod galben de viscol în zona montană a judeţului Buzău, în următoarele ore

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare nowcasting Cod galben de viscol, valabilă în orele următoare în zona montană a judeţului Buzău.

Potrivit meteorologilor, până la ora 14:00, în judeţul atenţionat se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 80 – 90 km/h, iar zăpada va fi spulberată.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, notează ANM.

Douăsprezece judeţe sunt, vineri, sub cod galben de vânt puternic şi ninsoare până la ora 15, urmând a se înregistra rafale de vânt şi de 90 de kilometri la oră. În 30 de unităţi şcolare din patru judeţe cursurile au fost suspendate din cauza zăpezii.

Douăsprezece judeţe sunt, vineri, sub cod galben de vânt puternic şi ninsoare până la ora 15.00, urmând a se înregistra rafale de vânt şi de 90 de kilometri la oră. În 30 de unităţi şcolare din patru judeţe cursurile au fost suspendate din cauza zăpezii.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până vineri la ora 15.00, în Crişana, Maramureş şi local în Transilvania vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în general, moderate cantitativ, iar vântul la rafală va avea viteze cuprinse între 50 şi 70 km/h trecător viscolind ninsoarea. Pe arii restrânse va fi polei.

În Carpaţii Meridionali şi de Curbură rafalele vor atinge 60…70 km/h, iar pe creste 80…85 km/h spulberând zăpada depusă.

 
Totodată, ANM a anunţat că judeţele Harghita, Neamţ, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara şi Alba sunt sub cod galben de vânt puternic şi ninsori. 

 
Potrivit avertizării, în Munţii Apuseni şi local în Carpaţii Orientali, mai ales la altitudini mari, vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală de peste 85…90 km/h. Va ninge în general moderat cantitativ, şi va fi viscol.

Din cauza condiţiilor meteorologice şi a zăpezii, cursurile au fost suspendate, vineri, în 30 de unităţi şcolare din patru judeţe – Galaţi, Iaşi, Prahova şi Tulcea.

Astfel, în judeţul Galaţi cursurile vor fi suspendate în trei şcoli, în judeţul Iaşi în opt şcoli, în Tulcea nu vor face cursurii elevii din 18 şcoli, iar în Prahova nu se fac cursuri într-o şcoală.

Bistriţa-Năsăud: Circulaţie în condiţii de iarnă pe drumurile din judeţ

Circulaţia pe drumurile din judeţul Bistriţa-Năsăud se desfăşoară, vineri dimineaţa, în condiţii de iarnă, după ce în cursul nopţii au căzut cantităţi consistente de zăpadă, în special în zona municipiului Bistriţa şi pe Valea Someşului.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Crina Sîrb, a precizat că la această oră nu sunt înregistrate blocaje în trafic, dar au fost suplimentate echipajele rutiere din teren.

Potrivit datelor comunicate Agerpres de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, stratul de zăpadă, în municipiul Bistriţa, a crescut faţă de ziua de joi cu 12 centimetri, ajungând la 16 centimetri.

Cele mai consistente straturi de zăpadă se înregistrează în staţiunea Sîngeorz-Băi – 24 centimetri, în Pasul Tihuţa – 21 centimetri şi la Agrieş, la poalele Munţilor Ţibleş – 20 centimetri.

Judeţul Bistriţa-Năsăud se află, până vineri la ora 15,00, sub o avertizare meteo cod galben, manifestată prin ninsori moderate cantitativ, viscol şi vânt la rafale de până la 90 kilometri în zona montană.

Temperaturile au scăzut, vineri dimineaţă, până la minus 5 grade Celsius, la Straja, la baza Pasului Tihuţa.

Galaţi: Cursuri suspendate în trei şcoli din mediul rural

Trei unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, toate din mediul rural, şi-au suspendat cursurile vineri din cauza vremii nefavorabile, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Cătălin Sion.

Potrivit sursei citate, este vorba de şcolile din localităţile Adam, Smulţi şi Aldeşti, unde circulaţia rutieră este îngreunată din cauza zăpezii, deplasarea microbuzelor şcolare făcându-se anevoios, şi se constată frecvent căderi de tensiune la reţeaua electrică.

Galaţi: O singură localitate alimentată parţial cu energie electrică; circulaţie în condiţii de iarnă pe drumuri

O singură localitate din judeţ este alimentată parţial cu energie electrică, iar pe drumurile judeţene şi naţionale se circulă în condiţii de iarnă, a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Cătălin Sion.

Potrivit sursei citate, localitatea Corod este alimentată parţial cu energie electrică, fiind afectaţi 30 de abonaţi.

Circulaţia rutieră este îngreunată pe DJ 242 Cavadineşti-Bereşti şi se continuă acţiunile pentru menţinerea stării de viabilitatea a drumurilor.

În ultimele 24 de ore, în judeţul Galaţi au fost 16 autoturisme blocate în zăpadă cu 30 de persoane care au fost salvate.

De asemenea, două autocare, unul în zona Cudalbi-Băleni, cu 22 persoane şi al doilea, în zona Roşcani-Oancea, cu 20 persoane, care au fost salvate, şi-au continuat drumul spre destinaţiile stabilite.

 

 

 

 

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă