Zeci de medici, implicaţi într-o reţea de falsificare de reţete. Este vizat şi un lider UMDR

Zeci de medici, implicaţi într-o reţea de falsificare de reţete. Este vizat şi un lider UMDR

Poliţiştii din Mureş fac, miercuri, 68 de percheziţii în întreaga ţară, inclusiv în Bucureşti, într-un dosar în care mai mulţi medici sunt suspectaţi că au prejudiciat bugetul CNAS cu aproape 10.000.000 de lei.

Elena Marinescu 0 comentarii

UPDATE. Una dintre firmele vizate de percheziţii este deţinută de fostul sennator Gyorgy Frunda. În acte, Frunda figurează ca proprietar al Ortoprofil Prod SRL, însă administratorul firmei este o altă persoană.

______

În baza diagnosticelor false, medicii au emis bilete de trimitere şi reţete false, dar şi recomandări pentru dispozitive medicale. Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciu de circa 10.000.000 lei, iar 50 de persoane vor fi audiate la DIICOT Mureş.

Astfel, poliţiştii fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și fraudă informatică. În fapt s-a reținut că începând cu anul 2013 mai multe persoane de pe teritoriul județului Mureș și nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenți medicali), au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripții medicale și registre, prin care au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultații, dispozitive medicale recomandate fictiv).

În concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 — catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienților. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăți comerciale ambele cu sediul în Tg. Mureș, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienți situați pe întreg teritoriul țării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust.

Reprezentanții societăților vizate în cauză, care s-au constituit într-un grup infracțional organizat, livrau pacienților în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 — catetere urinare, în general, doar scutece pentru adulți, produse de care aceștia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către C.N.A.S. Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciu de circa 10.000.000 lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză. În continuare, la sediul DIICOT -ST Tg. Mureș, în primă fază, urmează a fi audiate circa 50 de persoane.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., precum şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală - Direcţia Regională Sibiu. La activităţi participă poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş.

 

 

Comentarii

loading...