Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ziua Armatei Române, marcată în cimitirul românesc din localitatea Mana - Orhei, Republica Moldova

Ziua Armatei Române, marcată în cimitirul românesc din localitatea Mana - Orhei, Republica Moldova

Vineri, 23 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, a avut loc în localitatea Mana din Republica Moldova ceremonia de reinaugurare a Cimitirului de onoare al eroilor români din cel de-Al Doilea Război Mondial, necropolă de război restaurată în cursul anului 2019.

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Proiectul de restaurare a fost realizat anul trecut de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

La activitatea comemorativă, organizată de Ambasada României la Chișinău și Biroul Atașatului Apărării în Republica Moldova, au participat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, şi ministrul apărării al Republicii Moldova, Alexandru Pânzari.

Cimitirul de campanie din localitatea Mana a fost construit în anul 1941, aici fiind înhumați 16 eroi români căzuţi în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în zona Văii Mana.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, cimitirul a fost parţial dezafectat de autorităţile sovietice.

Reconstrucţia cimitirului a presupus execuția mai multor lucrări constând în împrejmuire perimetrală, sistematizare, realizarea unei alei centrale pietonale, amplasarea a 16 însemne de căpătâi sub formă de cruce, cu inscripţia Erou Român Necunoscut, ridicarea unui monument central sub formă de troiţă tradițională, precum și amplasarea a două catarge și a două bănci pe care cei care vin să aprindă o candelă la capătâiul eroilor români se pot reculege. Pentru a păstra vie amintirea faptelor de vitejie ale militarilor români înhumați în acest loc, așezământul social-cultural a fost completat cu o placă comemorativă pe care au fost inscripționate date referitoare la eroii români ce își dorm somnul veșnic în acest cimitir, precum și un panou informativ ce conține numele cimitirului şi al instituţiei care îl administrează, planul cimitirului, precum şi date istorice utile.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a declarat că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Totodată, diplomatul a dat asigurări că „România a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, va susține parcursul european al acesteia și va derula proiecte în sprijinul cetățenilor.”

Daniel Ioniță a adresat felicitări Armatei Române și a mulțumit pentru contribuția acesteia la edificarea statului român modern, care este în prezent perfect integrat în spațiul european și euroatlantic de valori.

La rândul său, atașatul militar, aero și naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuc a subliniat  că la 25 octombrie România își sărbătorește Armata. „Această zi este una cu o semnificație aparte pentru istoria Românei, întrucât marchează o însemnată faptă de arme a Armatei Române în luptele duse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv eliberarea localității Careii Mari, ultima palmă de pământ românesc ocupată de inamic, cu prețul vieții a peste 50.000 de militari români. Ziua Armatei Române este dedicată și sacrificiului militarilor români care s-au sacrificat în întreaga noastră istorie”, a amintit col. Cristi Ladaniuc

Totodată, sursa a specificat că sacrificiul suprem al eroilor care-și dorm somnul de veci în cimitirul din satul Mana, nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...