Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Delfilare a elevilor în comunism (foto: Muzeul Național de Istorie a României)

Delfilare a elevilor în comunism (foto: Muzeul Național de Istorie a României)

Ziua Constanței, sărbătorită în stil nord-coreean

Primăria Constanța este acuzată, de către elevi, că organizează în stil nord-coreean festivitățile de Ziua Constanței, după ce a anunțat că mii de elevi și studenți îmbrăcați în uniformă vor participa la o paradă.

Cristian Hagi 0 comentarii

„Luni, de Ziua Constanței, pe străzile din municipiu va defila o paradă impresionantă, la care vor participa peste două mii de elevi, liceeni, studenți, sportivi, structuri militare, inclusiv jandarmi călare sau militari britanici și americani”, a anunțat Primăria Constanța.

Asociația Elevilor din Constanța și Asociația Studenților din Constanța, reunite în cadrul Federației Tinerilor din Constanța, și-au manifestat „nelămurirea și indignarea” cu privire la organizarea unei astfel de parade. „Suntem revoltați de această manifestare specifică regimurilor totalitare. Primarul Constanței nu înțelege să rezolve problemele elevilor, studenților, tinerilor, ci preferă să organizeze evenimente în care tinerii sunt doar niște figuranți, persoane fără voce, fără personalitate, fără probleme. Pe 2 mai a fost Ziua Națională a Tinerilor și Primăria Constanța nu a desfășurat niciun eveniment. Acesta este interesul real al administrației pentru tineri, adică interes zero. Această paradă este făcută să ascundă incompetența administrației care a anulat licitația pentru organizarea evenimentelor de Ziua Constanței”, a declarat președintele Federației Tinerilor din Constanța, Alexandru Bajdechi.

„Tinerii sunt folosiți” 

George Farauanu, vicepreședinte al Federației și președintele Asociației Studenților din Constanța, spune că parada nu are niciun fel de finalitate. „Simpla paradă desfășurată fie în uniforme militare, fie în uniforme școlare, fără a avea un anumit obiectiv, ne face să credem că tinerii sunt în continuare folosiți la manifestații precum cele din vremurile de mult apuse. Considerăm că o astfel de paradă ar putea avea loc cu ocazia absolvirii studiilor, asigurând astfel și un conținut evenimentului și că actuala formulă de organizare identificată nu este una ce ar suscita interesul real al studenților”, a spus el.

Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, spune că este extrem de dezamăgit de acțiune. „La ultima verificare ne aflam în secolul 21, la aproape 30 de ani de la Revoluție, și totuși... reminiscențele perioadei comunismului încă se resimt. Este foarte grav faptul că persoana de la conducerea orașului promovează astfel de evenimente, ba chiar și le asumă ca fiind o normalitate și promite că în timpul mandatului său acestea vor perpetua. Nu am apucat să trăiesc în acea perioadă grea pentru poporul român, nici nu afirm că pot înțelege greutățile prin care toți cetățenii României au trecut, dar sunt foarte sigur că nu îmi doresc să ne întoarcem acolo. Ar trebui să ne trezim la realitate și să conștientizăm faptul că, prin acest tip de acțiuni, tinerii nu vor învăța ce înseamnă a fi mândru de orașul lor, ci mai degrabă se vor întreba de ce sunt nevoiți să urmeze aceste directive”, a declarat Tănase.

Defilare - da, pază - ba

Asociația Elevilor din Constanța și Asociația Studenților din Constanța nu au fost consultate cu privire la desfășurarea unui asemenea eveniment. Ambele organizații au avut numeroase conflicte cu autoritățile publice locale din Constanța cu privire la nerespectarea drepturilor elevilor și studenților. Mai mult, Asociația Elevilor din Constanța desfășoară de câteva luni o campanie cu privire la respectarea legii de către primarul municipiului Constanța cu privire la paza în școli. În prezent, paza în marea majoritate a școlilor este realizată de către firme private, plătite de către asociațiile de părinți.

Eșecul Primăriei Constanța 

Primăria Constanța a vrut să acorde 200.000 de lei, fonduri nerambursabile, pe baza Legii 350 2005, pentru ca o asociație să organizeze Ziua Constanței. Au depus proiecte două asociații, din care una a fost descalificată, pentru că nu îndeplinea condițiile obligatorii de participare. În consecință, potrivit legii, întreaga procedură de selecție a fost anulată. Pe de altă parte, Primăria Constanța și consilierii locali alocă zeci de milioane de lei cluburilor sportive, fără să treacă prin proceduri de selecție.

Comentarii

loading...