Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului

Românii nu ştiu multe despre istorie, biologie ori ştiinţă. Ştiu însă că cine nu are noroc în dragoste are noroc la cărţi şi că deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii roşii. Vorbim despre aproximativ ...

Rl online 0 comentarii

Românii nu ştiu multe despre istorie, biologie ori ştiinţă. Ştiu însă că cine nu are noroc în dragoste are noroc la cărţi şi că deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii roşii. Vorbim despre aproximativ jumătate din locuitorii României, după cum arată rezultatele unui raport de cercetare ştiinţifică, preluate de Realitatea.net.

 

Raportul de cercetare „Publicul românesc şi ştiinţa" nu ne pune într-o lumină tocmai favorabilă. Doar 1 român din 7 este, în limbajul folosit de sociologi, „alfabetizat ştiinţific".

- Pentru 42% dintre români, Soarele se învârte în jurul Pământului.

- 35% dintre români sunt convinşi că dacă beau apă după o persoană infectatată cu HIV se pot îmbolnăvi.

- 34% nu ştiu că genele tatălui sunt cele care influenţează sexul copilului nou-născut.

- 66% consideră că antibioticele sunt bune pentru că tratează atât viruşii cât şi bacteriile.

În schimb, România se situează pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în horoscop sau în numere norocoase. Peste 40% dintre repondenţi cred că „unele numere sunt deosebit de norocoase pentru anumiţi oameni" sau că zodia unui om îi influenţează personalitatea şi comportamentul.

Aproximativ jumătate dintre cei intervievaţi cred că norocul este mai important pentru succesul în viaţă decât şcoala. La fel de mulţi ţin cont de zicala "dacă te mămâncă palma stângă vei primi bani" sau "cine nu are noroc în dragoste are noroc la cărţi." 50% dintre cei care au răspuns acestui raport cred că deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii roşii.

România se află printre primele cinci ţări europene ca procent al celor care merg cel puţin o dată pe lună la biserică, respectiv 50%, iar 4 din 5 români nu cred în teoria evoluţionistă şi cred că Dumnezeu a creat toate fiinţele, aşa cum sunt ele astăzi.

Studiul a fost realizat de Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...