9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialBucureștenii, interzis vara la citit. Bibliotecile publice s-au închis de frica insectelor....

Bucureștenii, interzis vara la citit. Bibliotecile publice s-au închis de frica insectelor. Ce se întâmplă la vecinii noștri bulgari și unguri

Bibliotecile publice din Capitală sunt închise, concomitent, aproape întreaga lună august, situație pe care nu o găsim la Budapesta, Sofia sau Varșovia.

Conducerile bibliotecilor publice din România au decis că în luna august nimeni nu are de pregătit referate, examene, nu vrea să se cultive, să se instruiască, să consulte periodice sau reviste științifice de arhivă. Au decretat că, în august, nu doar căldura, ci și lectura dăunează grav sănătății locuitorilor.

Biblioteca Națională a României și Biblioteca Centrală Universitară, în care s-au investit după Revoluție peste 100 de milioane de euro din bani publici, au fost închise, în paralel, între 1 și 21 august, pentru curățenie și inventar. Perioada în care cele două instituții de cultură din Capitală sunt închise, pe rând, este mult mai extinsă. Dacă ținem cont că majoritatea covârșitoare a bibliotecilor găzduite de facultățile din Capitală nu funcționează în august, putem spune că Bucureștiul a fost eliberat de lectură în această perioadă a anului.

Feriți-vă de soare la Biblioteca Națională

În cursul zilei de joi, tinerii stăteau în fața clădirii Bibliotecii Naționale a României, la soare. Aflaseră de pe un afiș că „în perioada 1-31 august 2017, serviciile Bibliotecii Naţionale a României, oferite prin sălile de lectură specializate şi îndrumare, vor fi închise pentru public. Utilizatorii vor avea acces doar în spaţiile special amenajate pentru studiu de la parter, mezanin, etajele I şi II“.

Nicio altă explicație suplimentară nu am putut afla de la cei trei paznici care ne-au spus că nu mai avem cu cine vorbi deoarece directorul a plecat la ora 16. În schimb, am fost invitați să stăm în interiorul bibliotecii, unde există internet gratuit. Poate ne scapă nouă, dar tocmai ăsta este rolul unei biblioteci publice: să ofere accesul la cărți pe care fie nu le poți achiziționa (fiind prohibitive ca preț), fie sunt vechi, needitate și greu de găsit. Timp de o lună, Biblioteca Națională a României are rolul de a feri tinerii de căldură în sălile unde au acces la internet, dar nu și la cărți. Cam ca în metrou.

Carmen Mihaiu ne-a precizat că decizia de închidere a sălilor de lectură a fost luată de managementul instituției și a fost una de ordin administrativ, pentru inventarierea fondului de  carte.

Șoarecii, pericol extrem

Și celălalt loc emblematic de lectură al Capitalei, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“, susținută și refăcută tot din bani publici, s-a aflat vara aceasta într-o vacanță prelungită. Programul de vară al Bibliotecii Centrale Universitare este următorul: în perioada 15 iulie – 19 august 2017 este închis pentru public. Vorbim de 35 de zile de concediu, iar paznicii de la intrare nu ne-au putut oferi o explicație. În spatele lor se vedeau niște saci și moloz. Dar vacanța continuă la Biblioteca Centrală Universitară la modul part-time: între 21 august și 29 septembrie (alte 40 de zile), este deschisă de luni până vineri, de la 10 la 18. S-au mai tăiat câte două ore din programul normal, iar sâmbăta este închis.

Reprezentanții Bibliotecii Centrale Universitare ne-au precizat că decizia de închidere s-a luat pentru a se efectua lucrări de dezinsecție și de curățenie, dar și pentru că elevii sunt în vacanță.

După cum se poate observa din programele bibliotecilor, timp de trei săptămâni (1-21 august) nicio bibliotecă publică din București nu este deschisă. Cu siguranță, în perioada aceasta, România are cea mai scăzută medie de cărți citite pe cap de locuitor din UE.

Personal puțin, program redus

„România liberă“ a aflat că, în acest moment, Biblioteca Națională a României are puțin peste 200 de angajați, deși, conform legii, ar trebui ca numărul acestora să fie în jur de 900. Această realitate s-a repercutat asupra unui program restrâns de funcționare. RL a scris că, timp de cinci ani, din cauza privațiunilor financiare, instituția avea cel mai redus program de funcționare comparativ cu alte instituții europene. Biblioteca Națională a României a bifat una dintre cele mai rușinoase particularități: nu era deschisă în ziua de sâmbătă. Abia în iulie acest an, Biblioteca Națională a României a anunțat că „sălile de lectură vor fi deschise pentru public și în zilele de sâmbătă, începând cu data de 1 iulie 2017, între orele 9.00 și 17.00“.

La Budapesta, program de 11 ore pe zi

În Franța, lectura nu intră în vacanță. Biblioteca „François Mitterrand“ este deschisă 11 ore pe zi în cursul săptămânii și 6 ore duminica. Biblioteca „Richelieu“ este deschisă timp de 8 ore, mai puțin duminica. Biblioteca Națională a Ungariei este închisă duminică și luni, dar are program în restul zilelor între 9 și 20. Biblioteca Națională a Poloniei este deschisă 11 ore pe zi, timp de șase zile pe săptămână. Vecinii de la sud de Dunăre au deschisă Biblioteca Națională între orele 9 și 18.30.

CIFRE

106.000.000 euro au costat lucrările de construire a Bibliotecii Naționale a României

13.000.000 de exemplare conține fondul de carte al Bibliotecii Naționale

500.000 de volume au fost distruse în timpul incendiului de la BCU care a avut loc la Revoluție

Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă