7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCine negociază dreptul românilor din Ucraina de a învăța în limba maternă:...

Cine negociază dreptul românilor din Ucraina de a învăța în limba maternă: Liviu Pop și Andreea Păstârnac

Premierul Mihai Tudose a anunțat, miercuri, că ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, se află, în prezent, în întâlniri cu omologul ucrainean, încercând dezamorsarea situației ca urmare a promulgării unei noi legi a învățământului în Ucraina, informează Agerpres.

"Domnul ministru Pop este în întâlniri cu omologul ucrainean, acolo. Încercăm să dezamorsăm situația, să găsim o soluție pentru copiii români și înțeleg că, împreună cu doamna ministru Păstîrnac, lucrați la o modalitate de a reuși ca bursele acelea să ajungă mai multe, dacă se poate, la copiii români", a spus premierul Tudose, la începutul ședinței de Guvern, adresându-i-se lui Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale.


Comunicatul confirmă că va avea loc o "extindere de predare în limba de stat" care "are ca scop asigurarea oportunităților egale pentru toți cetățenii Ucrainei de a accesa învățământul superior, serviciul de stat, de a avea dezvoltarea profesională", întrucât "obligația statului este de a asigura drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii Ucrainei" iar noua lege "extinde posibilitățile cetățenilor Ucrainei prin cunoașterea limbii de stat".

La rândul său, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a spus că va fi oferit "un pachet educațional" elevilor care studiază în limba română în Ucraina.

"Continuăm discuțiile împreună cu colegii de la Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Externe și suntem în faza aproape finală pentru a oferi un pachet educațional elevilor care studiază în limba română în Ucraina și pentru a susține pregătirea profesorilor de limbă română și de alte materii predate în limba română, în România. Sperăm ca după discuțiile de astăzi de la Kiev ale colegului nostru să venim cu o propunere concretă, săptămâna viitoare", a mai afirmat Păstîrnac.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă