17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialDoar 44 școli din București au aviz de funcționare de la ISU....

Doar 44 școli din București au aviz de funcționare de la ISU. Primarii de sector se plâng că autorizațiile se obțin foarte greu

Cu o săptămână înainte de începerea anului școlar, doar 44 școli din Capitală au autorizaţii de funcţionare de la ISU, potrivit reprezentanţilor inspectoratului, motiv pentru care primarii de sector sunt nemulţumiţi şi susţin că aceste avize se obţin foarte greu şi de aceea nu pot moderniza şcolile, scrie Mediafax.

„În Bucureşti sunt şi şcoli construite acum 50, 60 de ani şi, în toţi aceşti ani, nu au avut niciodată incidente. Clădirile sunt stabile, sunt funcţionale, verificate şi întreţinute. (…) Dar cel puţin la nivel statistic, după ultimele reglementări, multe din şcolile din Capitală nu au reuşit să obţină aceste autorizaţii ISU”, a spus Gabriela Firea, în cadrul comandamentului, convocat, marţi, la Primăria Capitalei.

La rândul său, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 al Capitalei, a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) nu eliberează autorizaţiile necesare.

„Vreau să mai trag un semnal de alarmă, pentru că îi văd pe domnii de la ISU aici. Nu reuşim nici măcar acum să ne apucăm să reabilităm nişte grădiniţe – cu şcolile am rezolvat deja de ceva vreme – din cauza faptului că după luni de zile, ISU nu ne eliberează autorizaţii, avizele de la ISU, în situaţia în care proiectele sunt verificate, suntem autorizaţi pe partea de scenarii de foc. Vreau să trag un semnal de alarmă că tocmai în îndeplinirea obiectivului pe care ni l-am propus suntem împiedicaţi de anumite chestiuni care nu funcţionează aşa cum ne-am dorit”, a declarat Robert Negoiţă.

De asemenea, în aceeaşi idee, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a spus că şcolile din zona pe care o coordonează se lovesc de obstacole din cauza activităţii celor de la ISU.

„Din păcate, ne lovim de foarte multe obstacole. Eu sunt pregătit să fac şi o discuţie aplicată cu reprezentanţii ISU, astfel încât să găsim soluţiile optime pentru a depăşi acest lucuru. Este nepermis ca dosarele pe care primăriile de sector le depun la ISU Bucureşti să fie analizate de unităţi teritoriale din diverse localităţi ale României. Nu se poate aşa ceva”, a spus Gabriel Mutu.

La Sectorul 4, şcolile au primit, din partea Ministerului Dezvoltării, aproximativ nouă milioane de euro pentru finanţarea unor lucrări, bani care sunt blocaţi pentru că nu sunt emise avizele necesare securităţii.

„Primăria Sectorului 4 a depus pentru toate unităţile şcolare documentaţia în vederea autorizării ISU. Perioada în care a depus: noiembrie 2016 – februarie 2017. Am avut plăcerea deosebită pentru a primi finanţare pentru aceste lucrări de care au nevoie şcolile. Vă spun, în urma modificării legislaţiei, la nivelul Sectorului 4, suma necesară implementării legislaţiei estimate în 2015 este de 23 de milioane de euro. Din această sumă, am primit în acest an, de la Ministerul Dezvoltării, aproximativ nouă milioane de euro. Banii aceştia i-am primit, însă neprimind nici până la această oră pentru toate unităţile şcolare avizul de la ISU, nu putem demara procedura de licitaţie. Avem bani, inclusiv Trezoreria ne poate sprijini şi ne uităm la ei. Până la această oră, dosarele noastre au fost trimise, retrimise şi aş putea să continui aşa, un ping-pong pe care l-am avut în privinţa acestor dosare. Pur şi simplu, mă simt complet copleşit de această speţă şi vă rog din suflet, vă implor, daţi-ne şi nouă avizele”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.

În replică, purtătorul de cuvânt al ISU a explicat că, într-adevăr, dosarele sunt soluţionate cu întârziere, mai ales din cauza întocmirii acestor solicitări, iar specialiştii merg pe teren pentru a afla dacă ce e în scris se confirmă în practică.

„Am solicitat inspectori de prevenire, specialişti din ţară care să analizeze dosarele de autorizare, care sprijină efortul colegilor noştri pentru că, într-adevăr, este un număr ridicat de dosare. În anul 2017, până în prezent, au fost formulate 193 de solicitări pentru obţinerea avizului de securitate în incendii şi 36 de solicitări pentru obţinerea autorizaţiei. (…)

Faptul că acestor instituţii de învăţământ le lipseşte această autorizaţie, nu înseamnă că în acest moment copiii sunt în pericol, dar trebuie parcurse aceste etape procedurale”, a declarat reprezentantul ISU, Daniel Vasile, adăugând că, în Capitală, 44 de unităţi de învăţământ au primit aviz, 22 dintre acestea fiind instituţii private.

Gabriela Firea a convocat marţi, începând cu ora 10.00, un comandament pentru pregătirea noului an scolar. La comandament au participat toate direcţiile din subordinea PMB care au atribuţii în domeniu. 

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă