9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialLiviu Pop încredințează o afacere de zeci de milioane de euro unei...

Liviu Pop încredințează o afacere de zeci de milioane de euro unei edituri pe care o controlează

Manualele de clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a vor fi elaborate de Editura Didactică și Pedagogică, regie autonomă care este subordonată Ministerului Educației.

Ministrul educației, Liviu Pop, este dispus să încalce legile concurenței doar pentru că nu a reușit să organizeze în timp util licitațiile pentru manualele școlare. După cum se știe deja, anul acesta noile manuale de clasa a V-a nu vor fi finalizate la începutul școlii, elevii urmând să învețe după un îndrumar: „până în data de 8 septembrie, în fiecare unitate şcolară va ajunge acel îndrumător-ghid pentru elevi. Acest îndrumător ghid, care va acoperi materiile din planul de învăţământ, cele la care nu s-au făcut contestaţii – că dacă nu aveam contestaţii aveam toate manualele – în aşa fel încât în primele două luni de şcoală elevii să nu fie afectaţi de predare”.




Mai bine să tipărim, decât să nu tipărim

Anul viitor ar urma să fie elaborate noi manuale pentru clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a. Pentru a evita situația din acest an, Liviu Pop este decis să nu mai organizeze niciun fel de licitații. "Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile – Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale şcolare. Pentru cei din clasa a V-a, aşa cum am anunţat, ieri, în conferinţa de presă, sunt asigurate toate manualele pentru 11 septembrie. Evident, acele îndrumare vor ţine loc de manual timp de maxim opt săptămâni", a afirmat Liviu Pop, în debutul şedinţei de Guvern. 

Problema este că Editura Didactică și Pedagogică este regia de stat care se ocupă cu editarea manualelor și se află în subordinea Ministerului Educației.

La începutul lunii august, ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, a revocat Consiliul de administraţie al Editurii Didactice şi Pedagogice : “Am analizat ce s-a întâmplat în zona asta a achizițiilor de manuale în ultimii cinci ani. Și de ce spun ultimii cinci ani de zile, pentru că acum cinci ani de zile am introdus clasa pregătitoare pe noua formulă, pe noua curriculă. În cei cinci ani de zile, Ministerul Educației Naționale a plătit pentru manualele școlare 142.165.286 de lei. Este suma pe care Ministerul Educației a alocat-o copiilor din preuniversitar care beneficiază de manuale gratuite. Trist este că, în această perioadă, Editura Didactică și Pedagogică, regie autonomă care este subordonată Ministerului Educației, a accesat mai puțin de 5% din acești bani, adică 7.321.209 lei. Impardonabil din punctul meu de vedere, fapt pentru care am revocat consiliul de administrație al EDP, iar până la finalul săptămânii vom avea un nou director general, în așa fel încât această editură să-și revină", a declarat Pop.

După pofta lui Liviu Pop, Editura Didactică și pedagogică a primit un nou director interimar (numit, nu prin concurs) în persoana doamnei Maria Nistor.

Editarea manualelor școlare este o afacere de zeci de milioane de euro anual.


Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

România și-a aflat ultima adversară din Liga Națiunilor

Lituania a învins cu 1-0 Gibraltarul în returul barajului pentru Liga C a Ligii Națiunilor și va face parte din grupa României, alături de...

Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%

Vești bune de la granițele României. Migrația ilegală a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, transmite MAI. Reducerea semnificativă a migrației...
Ultima oră
Pe aceeași temă