7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialUn elev român, printre cei mai buni chimiști din lume

Un elev român, printre cei mai buni chimiști din lume

Performanţele elevilor Colegiului Na­ţional “Mircea cel Bătrân” din Constanţa sunt remarcabile. Recent, Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a XI-a în cadrul liceului de elită de la malul mării, s-a întors cu medalie de aur de la Concursul Internaţional de Chimie Mendeleev, desfăşurat la Moscova. Participanţii au avut de trecut peste două probe teoretice şi o probă practică. La startul competiţiei s-au aliniat 140 de participanţi, din 22 de ţări.

„Cei mai de temut adversari au fost ruşii, dar am reuşit să îi învingem. Mendeleev este un concurs cotat a fi mai greu decât olimpiada internaţională propriu-zisă deoarece nu se dă nici o tematică şi subiectele sunt făcute din absolut toate domeniile chimiei moderne, deci acoperă un spectru foarte larg de cunoştinţe”, ne-a spus mircistul.

Pasul de la argint la aur

Chimia este o disciplină grea, însă Paul reuşeşte să obţină rezultate notabile. El este de părere că este greu să te califici la o competiţie, însă cel mai greu este să faci performanţă în cadrul concursurilor. Constănţeanul a obţinut anul trecut, la acelaşi concurs, însă desfăşurat în Armenia, medalie de argint. În acest an, el a sperat la medalia de aur, care nu a întârziat să apară.

„Nu ne-am pregătit în mod special pentru această olimpiadă. Dar, desigur, el şi-a dorit foarte mult această medalie. A muncit foarte mult”, a precizat profesorul de chimie al lui Paul, Dumitru Monica. „Suntem foarte bucuroşi şi mândri de elevul nostru Haidu-Gerea Paul. În curând, el va merge la testele şi barajele unei alte olimpiade internaţionale de chimie”, a subliniat directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, prof. Gheorghe Moraru.

Încă o medalie importantă în palmares

„Este pentru mine a patra medalie la competiţiile internaţio­nale. Anul trecut am obţinut o medalie de bronz la Olimpiada Europeană de Știinţe, o medalie de argint la Mendeleev şi o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie. Îmi place chimia din clasa a VII-a, de când am început să studiez această disciplină la şcoală. De atunci am învăţat foarte mult, constant, şi am ajuns la nivelul de cunoştinţe care mi-au permis rezultatele pe care le-am obţinut”, mai spune elevul.

Mendeleev, un concurs cu subiecte dificile

La Moscova, Paul s-a descurcat excelent atât la probele teoretice, cât şi la proba practică, la aceasta din urmă experimentând sinteza unui complex anorganic. „Subiectele au un grad sporit de dificultate. Pregătirea de laborator înseamnă foarte mult şi necesită foarte mult timp. O astfel de lucrare poate dura cinci, 6 sau chiar şapte ore. Laboratorul face diferenţa la competiţiile de top”, a completat profesoara de chimie. Ascensiunea către performanţa de la Moscova a fost deschisă de rezultatele la Olimpiada Naţională de chimie, competiţie în cadrul căreia elevul a obţinut premiul pentru cel mai mare punctaj şi premiu pentru cea mai bună lucrare practică, însemnând 100 de puncte, intrând, astfel, primul, în lotul lărgit.

Vrea să fie cercetător, dar şi dascăl

Ca mulți alți elevi de top din România, Paul își vede viitorul peste hotare. După ce va termina clasa a XII-a, constănţeanul se gândeşte să studieze în Statele Unite ale Americii. Planurile sale prevăd ca mai departe să lucreze în cercetare, dar se vede şi la catedră, predând cu pasiune chimia.   

PREMII

Rezultate foarte bune la colegiu

În acest an, până în prezent, elevii Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” din Constanța au reuşit să obţină zeci de premii şi menţiuni la competiţiile la care au participat, fie la discipline umaniste, fie la ştiinţele exacte: matematică, fizică, chimie, biologie. Numai la chimie rezultatele obţinute la olimpiada naţională sunt excelente. La evaluări au participat 10 elevi, din cei 16 care au făcut parte din lotul judeţului, iar nouă dintre ei au obţinut premii şi menţiuni. Majoritatea acestora ajung să studieze în străinătate. Mai multe facultăți de renume din lume încearcă să-i recruteze. Recent, Costin Dobrin, unul dintre olimpicii de la Mircea, a avut de ales între Columbia și Harvard, de exemplu.

Subiectele au un grad sporit de dificultate. Pregătirea de laborator înseamnă foarte mult şi necesită foarte mult timp.“ Monica Dumitru, profesor

Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă