Ziua Educației, sărbătorită prin chiul. În București, părinții caută soluții de avarie pentru a nu lăsa copiii singuri acasă

În București, părinții caută soluție de avarie pentru a nu lăsa copiii singuri acasă. Ziua Educației, sărbătorită prin chiul.

Petre Badica 0 comentarii

Decretarea zilei de joi liberă pentru elevi pune în dificultate părinții. Ei nu au fost consultați atunci când s-a decis ca elevii să stea acasă într-o zi de la mijlocul săptămânii, totul fiind o afacere între sindcate și Ministerul Educației.

În cursul acestei săptămâni, un document oficial venit de la Inspectoratul școlar al Capitalei,  informa: “Către toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul București, în atenția Directorilor. Prin prezenta, vă aducem la cunoștință următoarele. În conformitate cu prevederile articolului 27, aliniatul 4, din Contractul colectiv de muncă la nivelul grupului de unități al Inspectoratului Școlar al Municpiului București, numărul 1637/4 noiembrie 2016, ziua de 5 octombrie – Ziua Mondială a Educație este nelucrătoare. În acest condiții, directorii unităților de învățământ vor lua toate măsurile care se impun, în vederea punerii în aplicare a prevederilor legale mai sus menționatre”.

Părinte: îmi voi lua liber

Această zi în care copiii stau acasă ia pus pe picior greșit pe părinții din Capitală care trebuie să găsească soluții. Un părinte ne-a precizat că a fost înștiințat în această săptămână că nu vor fi cursuri, astfel încât a decis să își ducă prichindeii la muncă.

O familie din Capitală, cu doi copii ne-a precizat, că a aflat de ziua liberă de joi în urmă cu o săptămână la o ședință cu părinții. “Ulterior, au fost puse afișe în școală. Această decizie mă pune în încurcătură. Din păcate, școala nu organziează niciun alt fel de activități în acea zi, cum ar putut fi: vizite la muzeu, activități în aer liber, vizionarea de filme, care ar fi acoperit perioada în care se țineau ore. Sunt nevoită ca joi să îmi iau liber pentru a sta acasă cu cei mici”, ne-a spus părintele.

Altcineva a găsit soluția – lasă copii la bunici. Un alt părinte a luat potul dar printr-o întâmplare fericită. Are zi liberă de la muncă, astfel încât va ieși cu cei mici în parc.

Din informațiile Rl, în restul țării, majoritatea școlilor vor organiza activități extracurriculare asemănătoare cu cele din “Săptămâna Altfel”. În acest caz, elevii vor merge la școală dar nu vor face cursuri.

Negocieri la secret

Ziua liberă acordată elevilor din București a fost negociată exclusiv de sindicate și de Ministerul Educației, fără consultarea părinților
"Este oficial, este cuprins în Contractul Colectiv de Muncă pe Bucureşti. Bucureştiul este cel care se supune acestei decizii prin Contractul Colectiv de Muncă. Ceilalţi, în ţară, fac activităţi extracurriculare. Aşa a fost negociat în contractul de muncă", a spus . purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Maria Ştefania Manea

Cum este posibil ca, în Capitală, elevii să nu fie chemați la ore, iar în restul țării să se organizeze evenimente extracurriculare? La nivel național, a fost încheiat, anul trecut, un contract de muncă între federațiile sindicale și Ministerul Educației. În document nu este precizat că Ziua Mondială a Educației este nelucrătoare . Se recomandă doar să nu se facă ore, iar Ziua Mondială a Educației să fie sărbătorită după specificul fiecărie școli: să se facă activități cu valoare educativă, dar nu cursurile clasice.

După semnarea contractului colectiv de muncă, la nivel national, sindicatele din București și din celelate județe au negociat cu inspectoratele, într-o comisie paritară, un contract colecectiv de muncă la nivel de ramură. În cazul de față, la nivelul municipiului București, s-a decis, după negocierile din 2016, să se dea zi liberă și să nu se facă activități extracuriculară, a precizat pentru Rl un interlocutor din interiorul sistemului.

Cursurile de joi nu vor fi recuperate.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...