20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum explică organizatorii bâlbele de la Rezidenţiat. Viitorii medici specialişti, încurcaţi în...

Cum explică organizatorii bâlbele de la Rezidenţiat. Viitorii medici specialişti, încurcaţi în grile

Examenul de rezidenţiat din acest an a fost bulversat de o serie de bâlbe organizatorice, iar tinerii medici au fost revoltaţi de recorectarea lucrărilor, Ministerul Sănătăţii acceptând decizia rescanării tuturor grilelor de examen pentru candidaţii din Centrul Universitar Bucureşti.

Comisia Locală a Concursului de Rezidențiat 2017 din U.M.F. „Carol Davila” din București susţine într-un comunicat că nu a existat și nu există niciun dubiu în ceea privește corectitudinea, acuratețea și transparența concursului de admitere în rezidențiat. În același timp, respinge cu fermitate orice informație eronată apărută în ultima perioadă în spațiul public. Totodată, argumentează prin faptul că "dintre cei 2.538 de candidați care au susținut acest Concurs, după afișarea rezultatelor, 226 de candidați au depus contestații prin care au solicitat reevaluarea punctajului. Astfel, în domeniul Medicină s-au înregistrat 152 de contestații, în Medicină Dentară  66 de contestații, iar în Farmacie, 8 contestații. Reevaluarea punctajului s-a realizat în prezența candidaților și a arătat că nu au existat neconcordanțe sau inexactități în ceea ce privește corectitudinea dintre evaluarea inițială și reevaluarea punctajului". 

Coordonatorul de Rezidenţiat, secretarul de stat Corina Pop, a solicitat duminică, după susţinerea examenului, recorectarea grilelor, transparent, astfel încât candidaţii să nu fie nedreptăţiţi. Între timp, pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii a fost asaltată cu sesizări de la candidaţi la examenul de rezidenţiat, în care se acuza faptul că la examenul de rezidenţiat susţinut în Bucureşti s-au folosit grile tipărite greşit în procedura de corectare a lucrărilor, ceea ce rezultă în afectarea punctajului obţinut de candidaţi. Unii dintre cei care au postat pe pagina ministerului au cerut recorectarea, pentru siguranţă, a lucrărilor din întreaga ţară, iar alţii au acuzat incompetenţa organizatorică şi posibilitatea fraudării lucrărilor.

Examenul de admitere la rezidenţiat 2018 s-a desfăşurat duminică în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, iar pentru cele  3.524 de locuri scoase la concurs, la nivel naţional, s-au înscris 6.817 de candidaţi, peste 37% – 2.537 de concurenţi urmând să susţină examenul în centrul universitar Bucureşti. ”Am convingerea că, şi în 2017, absolvenţii Universităţii noastre vor traversa , în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională şi că, prin rezultatele obţinute, vor poziţiona încă odată, învăţământul superior medical românesc şi totodată Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» pe cele trei coordonate ale desăvârşirii în medicină: Iniţiere, Evoluţie, Excelenţă” – a declarat acad. Ioanel. Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila” din Bucureşti.

Concursul s-a derulat sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore, pentru depunerea contestaţiilor candidaţii având la dispoziţie 24 de ore. Ocuparea locurilor în cele 67 de specialităţi se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.   

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă