15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe se întâmplă cu serviciul de radioterapie

Ce se întâmplă cu serviciul de radioterapie

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, a ţinut să facă, ieri, câteva precizări în legătură cu situaţia serviciului de radioterapie care a funcţionat în cadrul spitalului până pe data de 2 aprilie.

În primul rând, dr. Căpăţână a spus că, în urma vizitei la Ministerul Sănătăţii a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, şi a directorului medical al spitalului, dr. Mihnea Avram, pe data de 8 aprilie 2016, a fost rezolvată problema celor 15 pacienţi care urmau tratament prin radioterapie. Vestea bună este că aceşti pacienţi vor fi internaţi la Institutul Oncologic Bucureşti şi îşi vor continua astfel tratamentul.

Adrese fără răspuns

Pe de altă parte, directorul a ţinut să sublinieze, şi a venit cu documente în acest sens, că încă din anul 2012 unitatea spitalicească de la malul mării a trimis memorii, dar fără răspuns, către Ministerul Sănătăţii, în care era semnalat faptul că va expira sursa de cobalt în 2016. De asemenea, autorităţile locale au fost înştiinţate de acelaşi subiect. „Afirmaţiile că nu ne-am interesat sunt total neadevărate. În permanenţă am înştiinţat minis­terul şi autorităţile despre faptul că această sursă va expira. Nu a existat nici un fel de iresponsabilitate din partea nimănui. Dimpotrivă, am fost extrem de responsabili şi extrem de insistenţi în a rezolva această problemă“, a spus dr. Căpăţână, care a anunţat că săptămâna viitoare va lua o decizie împreună cu reprezentantul CJ privind funcţionarea într-un viitor nu foarte îndepărtat a serviciului de radioterapie.

Discuţii pentru concensionarea de servicii

Concret, ar fi două soluţii de redresare a situaţiei de la Constanţa privind serviciul de radioterapie. Una dintre acestea se referă la o promisiune a Ministerului Sănătăţii, care vede o rezolvare prin Banca Mondială, însă în 2017. Cea de-a doua variantă ar fi concesionarea serviciului, adică de a se face un parteneriat public-privat. „Ar fi mai bună o concesionare de servicii deoarece s-ar face repede, nu am mai sta până în 2017 fără radioterapie, aş avea control asupra pacienţilor, pentru că pacienţii, prin concesiune, ne rămân nouă. Aş putea impune clauze de calitate a serviciului. În plus, încasăm o redevenţă conform legii. Prin această con­cesiune spitalul nu pierde nimic“, a precizat mana­gerul.  

O investiţie într-un centru de radioterapie nou ar costa aproximativ 10,6 milioane de euro, iar montarea unui accelerator de particule va dura două luni.  Până la rezolvarea situaţiei, cazurile noi de pacienţi vor fi îndrumate către Bucureşti şi Galaţi.

PROBLEMĂ

Cobaltul trebuie inactivat

În perioada următoare va fi rezolvată şi altă problemă deoa­rece, odată ieşită din uz, sursa de cobalt trebuie inactivată. În general, inactivarea surselor, demontarea şi transportul lor costă 300.000 de euro. „Avem oarecum noroc pentru că cei de la Institutul de Fizică Nucleară îşi doresc această instalaţie pentru a face cercetare şi se ocupă ei de acest lucru“, a menţionat Căpăţână.

 

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă