10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum scăpăm de periculoasele medicamente expirate? Statul român nu pare preocupat de...

Cum scăpăm de periculoasele medicamente expirate? Statul român nu pare preocupat de acest tip de deșeuri periculoase

Majoritatea românilor aruncă produsele farmaceutice sau dispozitivele medicale direct la gunoi, la chiuvetă sau la toaletă. Însă gestul este nociv pentru mediu și pentru sănătate, dar și ilegal.

Legislaţia prevede ca medicamentele expirate provenite de la populaţie să fie „depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”. Astfel, farmaciile sunt obligate să aibă un contract de distrugere a medicamentelor expirate cu o firmă care le incinerează.

Cel puţin teoretic, consumatorii trebuie să predea toate produsele care au ieșit din termenul de garanţie farmaciilor, pentru că poluează mediul sau pot fi ingurgitate de copii sau animale. Cu toate acestea, nu sunt foarte multe persoane care fac acest lucru și, în plus, farmaciștii se plâng că nu au suficiente containere pentru depozitarea deșeurilor. De vină este și hăţișul birocratic, pentru că reglementările actuale permit doar două distrugeri de produse expirate pe an.

Mediul, pus în pericol

Medicamentele sunt produse cu statut special – deșeuri periculoase – întrucât conţin substanţe active chimice care au rolul de a preveni sau de a trata afec-ţiuni – atât timp cât sunt administrate în condiţii bine definite, iar traseul lor pe tot parcursul ciclului lor de „viaţă” trebuie să fie strict controlat.

Lăsate la voia întâmplării, pot avea însă efecte nocive, existând riscul să contamineze solul și apa, populate, la rândul lor, cu vieţuitoare. Experţii consultaţi de „România liberă” exemplifică prin faptul că, în cazul în care ajung la gropile de gunoi, intemperiile pot distruge în timp ambalajele, iar substanțele chimice prezente în medicamente pot să fie spălate de apa de ploaie.

Dacă groapa de gunoi nu este una ecologică, nu deține stație de epurare sau nu are geo-membrană, situaţie valabilă pentru cel puţin jumătate din depozitele de deșeuri din România, lichidul contaminat poate ajunge în pânza de apă freatică. Dat fiind că sunt situații în care apa este consumată de către populație direct din puţuri și fântâni, fără să fie tratată în prealabil, au fost semnalate numeroase cazuri de îmbolnăviri din această cauză. În plus, nu de puţine ori, medicii au constatat că organismul uman nu mai reacţionează la o serie de antibiotice clasice.

Legislaţie ambiguă

Conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii din 2014, medicamentele expirate produse trebuie duse în mod obligatoriu la farmacii, care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul și eliminarea acestora prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranţă. Pe de altă parte, legea nu este completă și nici specifică, întrucât nu este clar cine trebuie să plătească toate aceste proceduri (farmacia, producătorii sau cetăţenii), care sunt eventualele amenzi și cine este până la urmă responsabil. Sunt farmacii care au contracte cu firme specializate în eliminarea deșeurilor periculoase și dispun de un sistem de preluare a medicamentelor expirate de la populație pus la punct, însă multe nu au. În consecinţă, acestea sunt în situația de a refuza persoanele cu spirit eco-civic.

Cum se lucrează în Occident

În Franţa, se fac de ani buni pași pentru diminuarea considerabilă a acestui fenomen, cu rezultate vizibile. Guvernul francez a înfiinţat Cyclamed, o fundaţie care are ca scop colectarea medicamentelor expirate de la populaţie, prin intermediul farmaciilor. Anul trecut, 80% dintre francezi declară că au colectat și au predat în farmacii medicamentele pe care nu le utilizează, conform Cyclamed. Cantităţile colectate în 2016 au fost de circa 12.000 tone, echivalentul a 181 grame pe locuitor.

Mai mult, acestea sunt valorificate în scop energetic, asigurând iluminarea și încălzirea pentru aproximativ 7.000 de locuinţe. În Germania, Italia, Portugalia și Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. De asemenea, în Statele Unite există reglementări precise, mai ales în contextul îngrijorător în care geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase. 

Incinerarea controlată, soluţia standard

Incinerarea este singura metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea deșeurilor anatomopatologice, a substanţelor cu regim special (citotoxice/citostatice) și a medicamentelor inutilizabile. Sistemele automate de filtrare, neutralizare și monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instalaţiile moderne de incinerare previn poluarea, asigurând protecţia mediului și sănătatea umană. De asemenea, incinerarea previne posibila contaminare a pânzei de apă freatică.

Ce se întâmplă cu medicamentele expirate, după ce au fost predate în farmacii: Cosmin Mănăilă, director în cadrul Stericycle România, companie activă în domeniul gestionării deșeurilor periculoase, evidenţiază care sunt pașii principali: ambalarea în saci PE poziţionaţi în containere securizate, din plastic rigid, cu un volum 20-70 litri, marcate și etichetate “Medicamente expirate colectate de la populaţie”, “Exceptând psihotrope și stupefiante”; trans-portul cu mașini ADR – acordul european referitor la transportul internaţional rutier al mărfurilor periculoase; eliminarea doar prin incinerare ecologică, la temperaturi de minim 850°C, în staţiile regionale, dotate cu sisteme de filtrare și monitorizare a noxelor. 

Atenție! Risc și dacă sunt păstrate în casă

Există riscul ca aceste medicamente să fie ingerate de copii sau bătrâni, fapt nu tocmai recomandat pentru sănătatea lor, întrucât pot da efecte adverse severe. Specialiștii recomandă în general păstrarea tuturor medicamentelor într-o singură cutie sau sacoșă, depozitarea lor în spaţii greu accesibile copiilor – de exemplu la înălţime, ideal sub cheie, și sortarea acestora periodic, prin separarea celor expirate sau cu ambalajul deteriorat.

Deși nu există statistici concrete cu privire la acest fenomen îngrijorător, comparativ cu alte ţări europene, mult mai riguroase și cu legislaţie clară menită să diminueze considerabil această situaţie, experţii estimează că în România aproximativ 1.500 de tone de medicamente ajung în fiecare an pe gropile de gunoi sau în reţeaua publică de canalizare.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă