15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi erori în sistemul SIUI: medicii avertizează în mod public CNAS

Noi erori în sistemul SIUI: medicii avertizează în mod public CNAS

Medicii reclamă din nou nefuncţionalitatea Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care încă de joia trecută, 7 aprilie, a mers în sincope şi chiar şi luni la prânz nu a permis validarea serviciilor medicale. Astfel, medicii de familie şi pacienţii au fost obligaţi  şi pacienţii să aştepte ore în şir înregistrarea în SIUI a consultaţiilor, a reţelelor şi a trimiterilor la specialişti sau la spitale.

În ciuda numeroaselor avertismente pe care le-au transmis în ultima perioadă, doctorii de familie atrag atenţia din nou că “CNAS nu este capabilă să ofere un sistem informatic funcţional şi nici să recunoască atunci când sistemul nu funcţionează, pentru ca pacienţii noştri să primească la timp serviciile medicale de care au nevoie, precum si respectul pe care îl merită. Ca de fiecare dată cand am arătat proasta funcționare a SIUI, ne așteptăm din partea CNAS să susţină că se putea lucra offline, dar amintim că nefuncţionarea joi şi vineri va duce automat la invalidarea serviciilor, deoarece este depăşit termenul de 72 de ore impus”.

“De asemenea, funcţionarea offline îi expune pe medici, deoarece nu poate fi constatată calitatea de asigurat, nu se poate verifica depăşirea numărului de medicamente primite de pacient, precum şi alte astfel de informații care există în contracte ca obligații ale furnizorilor de servicii medicale, dar pe care CNAS alege să nu le pomenească în comunicatele publice în care dezinformează că totul merge bine” – se arată într-un comunicat de presă comun semnat de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF)

Cele două organizaţii profesionale ale medicilor de familie notifică prin acest comunicat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că viitoarele întreruperi ale SIUI care vor depăşi 4 ore vor fi tratate ca o încălcare a contractului cadru şi trasmit scuze pacienţilor “obligaţi să suporte lipsa de preocupare a CNAS faţă de ei şi de furnizorii cu care au contracte şi îi asigurăm că nu vom mai lăsa lucrurile să mai degenereze. Invităm pacienții să semneze petiția pe care am lansat-o cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, prin care cerem inclusiv auditarea platformei informatice pentru rezolvarea acestor probleme. Petiția poate fi semnată în cabinetele medicilor sau pe pagina http://www.snmf.ro/petitie”.

Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, declara recent că sistemul cardului de asigurat funcționează, dar prost și cu frecvente avarii. Ea a afirmat că nu este posibil ca în anul 2016 să se spună că a “căzut curentul” sau că “este o eroare”, deoarece suntem într-o țară europeană și trebuie ca softurile să fie funcționale.

În plus, pentru că au îndrăznit să protesteze paşnic pentru semnalarea neregulilor din sistem, medicii sunt sancţionaţi de autorităţi. Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr Sandra Alexiu, care s-a expus mediatic în ultima vreme pentru a-şi susţine colegii de breaslă, a fost amendată cu 1000 de lei pentru că mai mulţi medici din toate specialităţile au pichetat sediul Ministerului Sănătăţii luna trecută, deşi nu a fost organizat un miting de protest oficial.   

Totoădată, medicii de familie reiterează nevoia de eliminare a diferenţelor salariale din sistem, ei fiind o categorie nebugetară, care nu va beneficia de creşterea salariilor, fiind deja împovăraţi de taxele prevăzute de noul Cod Fiscal.

Cât vor câștiga medicii și personalul medical, conform noii grile de salarizare

Un medic primar va porni de la un salariu de bază de 3.459 și va ajunge până la 4.307 lei, iar un medic primar la urgențe va ajunge la 4.819 lei, în timp ce unul de medicină legală va putea câștiga aproape 8.000 lei, potrivit proiectului de Ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice obținut de Profit.ro.

O asistentă medicală dintr-o unitate clinică va putea avea un salariu de bază de aproape 1.900 lei, în timp ce o asistentă la serviciile de urgență va câștiga un salariu de bază de 2.193 lei. O asistentă medicală sau un tehnician radiologie din unitățile de medicină legală vor putea avea un salriu de bază de până la 3.843 lei.

Un medic rezident va porni de la un salariu de bază de 1.470 lei, dar, în funcție de vechime, gradație și specialiatate, salariul de bază al acestuia poate ajunge la 5.099 lei.În ceea ce privește personalul de specialitate din compartimentele paraclinice, salariul de bază al unui biolog, biochimist, chimist, fizician principal sau expert în fizică medicală va putea urca până la 2.193 lei. Un logoped va avea un salariu de bază de 2.010 lei, iar o infirmieră și un brancardier vor putea fi încadrați cu salarii de bază cuprinse între 1.260 lei și 1.600 lei. 

Un manager general de spital ar putea beneficia de un salariu de bază de 6.420 lei, iar un director economic de unul în valoare de 4.332 lei. 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă