19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMedicii rezidenţi, nemulţumiţi de educația din România

Medicii rezidenţi, nemulţumiţi de educația din România

Trei sferturi dintre medicii rezidenţi români se declară nemulţumiţi de calitatea generală a programului de rezidenţiat desfăşurat în România. Un nou studiu relevă că 58% din aceştia se tem că nu vor fi medici buni, odată ce vor începe să profeseze ca medici specialişti.

Majoritatea medicilor rezidenţi reclamă calitatea slabă a cursurilor teoretice, dar şi a stagiilor practice, fiind nemulţumiţi totodată şi de relaţia pe care o au cu medicii coordonatori din timpul programului de rezidenţiat.

Potrivit datelor unui studiu medijobs.ro, cea mai mare provocare cu care se confruntă în timpul rezidenţiatului o reprezintă frica de a comite erori medicale.  În topul îmbunătăţirilor pe care medicii rezidenţi le-ar aduce programului de rezidenţiat sunt: respectarea programei de rezidenţiat şi predarea mai multor cursuri teoretice, accentul pe partea practică şi implicarea mai mare a coordonatorului de rezidenţiat în pregătirea rezidenţilor.

Conform cercetării, medicii rezidenţi susţin că nu există un echilibru între viaţa personală şi cea profesională. În acest context, ei sugerează ca soluţii respectarea programului de lucru al rezidenţilor şi acordarea posibilităţii de a se odihni după gardă. În plus, tinerii medici solicită îmbunătăţirea pregătirii teoretice şi predarea mai multor cursuri, dar şi creşterea duratei timpului petrecut cu pacienţii şi mai multă practică în spital, sub supravegherea medicilor coordonatori, inclusiv efectuarea mai multor proceduri specifice specialităţii.

O altă problemă reclamată de medicii rezi­denţi vizează reducerea birocraţiei şi a numărului de documente medicale pe care trebuie să le completeze şi care consumă din timpul dedicat, în mod normal, studiului şi practicii medicale. Ei mai cer plătirea gărzilor, valabilă pentru toţi anii de rezidenţiat, inclusiv anul 1, creşterea salariilor, precum şi facilitarea accesului rezidenţilor la cât mai multe congrese şi work­shop-uri, gratuitatea sau scă­derea taxei de participa­re a rezidenţilor la aceste evenimente.     

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă