11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMinistrul Sănătăţii le dă asigurări medicilor rezidenți că nu li se vor...

Ministrul Sănătăţii le dă asigurări medicilor rezidenți că nu li se vor reduce veniturile

Medicii rezidenți își vor primi în continuare bursele, a dat asigurări, duminică, ministrul Sănătății, Florian Bodog, precizând că există două acte normative în baza cărora acestea vor putea fi acordate în continuare.

Reacția ministrului vine după ce Platforma România 100, lansată de Dacian Cioloș, a cerut clarificări miniștrilor Sănătății și Muncii pentru situația semnalată de mai mulți medici rezidenți, care au fost anunțați că începând cu 1 iulie 2017 – odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei.



„Încă de săptămâna trecută, Direcția de specialitate din Ministerul Sănătății a luat legătura cu colegii de la Ministerul Muncii, există o controversă cu privire la faptul că s-ar putea sau nu s-ar putea acorda bursele, ceea ce pot eu să vă asigur este că în intenția Guvernului nu există nicio inițiativă de a reduce veniturile medicilor rezidenți, dimpotrivă. Eu am fost informat că există două prevederi legale în baza cărora putem acorda în continuare bursele pentru rezidenți. (…) Eu le dau asigurări medicilor rezidenți că nu se vor reduce veniturile pe care le au la momentul de față”, a declarat Florian Bodog pentru Agerpres.

Potrivit paginii oficiale a Platformei România 100, în acest moment, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există baza legală pentru acordarea bursei pentru medicii rezidenţi.

Conform sursei citate, coaliția majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, articolul 18 din Ordonanța de Urgență nr. 103 din 14 noiembrie 2013, care prevedea că „medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei”.

Ministerul Muncii a precizat, sâmbătă seară, că va trimite o normă de interpretare către Ministerul Sănătății, specificând că legile au prevederi clare.

„Ca urmare a numeroaselor solicitări venite din mass-media, în legătură cu situația burselor medicilor rezidenți, Ministerul Muncii precizează că atât articolul 21 din OUG 9/2017, cât și articolul 38 din Legea salarizării unitare au prevederi clare, iar pentru a evita interpretările, Ministerul Muncii va transmite, luni, o normă de interpretare către Ministerul Sănătății”, a transmis Ministerul Muncii.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă