12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSavanţii au descoperit o substanță care controlează memoria

Savanţii au descoperit o substanță care controlează memoria

Tuturor ni s-a întâmplat să avem gânduri persistente, de care pur şi simplu nu putem scăpa oricât am încerca. Oamenii de ştiinţă ar putea şti care este secretul pentru a scăpa de ele. Cercetătorii au descoperit recent o substanţă chimică din regiunea „memoriei“ din creier care ne permite să suprimăm gândurile nedorite.

Specialiştii spun că pentru starea noastră de bine este esenţial să ne putem controla gândurile. Descoperirea lor ar putea explica de ce unii oameni nu pot să se debaraseze de gândurile intruzive, persistente, care constituie un simptom comun al anxietăţii, tulburărilor de stres post-traumatic, depresiei şi schizofreniei.

Pierderea capacităţii de a controla gândurile generează unele dintre cele mai debilitante simptome ale bolilor psihice, cum ar fi halucinaţiile sau grijile patologice şi persistente, explică prof. Michael Anderson de la Universitatea Cambridge, care a condus studiul revelator, scrie BBC.

Participanţilor li s-a cerut să înveţe să asocieze o serie de perechi de cuvinte fără legătură între ele, cum ar fi chin-gândac sau muşchi-nord. Apoi, au fost puşi să răspundă la un semnal roşu sau verde. Dacă era verde, participanţii la studiu ar fi trebuit să-şi amintească asocierile de cuvinte, iar dacă era roșu li se cerea să nu le reţină. Creierele lor au fost monitorizate atât prin imagistică de rezonanţă magnetică, ce detectează schimbări în fluxul sanguin, cât şi prin spectrometrie de rezonanţă magnetică, ce măsoară schimbările chimice.

Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că o anumită substanţă chimică, numită „gaba“, este cea care deţine secretul.

Gaba este principalul neurotransmiţător inhibitor. Asta înseamnă că, atunci când este eliberată de o celulă nervoasă, substanţa suprimă activitatea celorlalte celule cu care este conectată. Cercetătorii au constatat că persoanele care aveau un nivel ridicat de gaba în hipocamp aveau o capacitate mai mare de blocare a gândurilor sau amintirilor nedorite.

Prof. Anderson consideră că aceste descoperiri ar putea oferi o nouă abordare în tratarea bolilor psihice, de la schizofrenie la tulburările de stres post-traumatic. Aceste studii sugerează că, dacă s-ar putea îmbunătăţi activitatea substanţei gaba în hipocamp, oamenii ar reuşi să-şi oprească gândurile nedorite sau intruzive.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă