21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialTratamente moderne pentru hernia de disc

Tratamente moderne pentru hernia de disc

Un stil de viață sedentar sau profesiile prea solicitante, ce presupun lucrul îndelungat la computer, pot să distrugă sănătatea coloanei vertebrale.

Considerată una dintre cele mai frecvente şi dureroase afecţiuni ale acesteia, hernia de disc afectează din ce în ce mai mulţi români, fiind o cauză importantă de incapacitate temporară la locul de muncă şi în desfăşurarea activităţilor zilnice. Cu toate acestea, specialiştii susţin că există soluţii terapeutice eficiente, ce pot rezolva rapid această problemă medicală.

Medicii spun că hernia apare atunci când o porțiune dintr-un disc intervertebral se deplasează în canalul vertebral, pe unde trec nervii și măduva spinării, comprimându-le și provocând  dureri. Anatomic, zona lombară nu este formată doar din cinci vertebre, ci regiunea din jurul acestora este înfăşurată cu muşchi şi ţesut conjunctiv. Mişcările mijlocului sunt realizate prin funcţionarea armonioasă a acestor muşchi, însă slăbirea unuia dintre ţesuturi sau nefuncţionarea acestuia în concordanţă cu celelalte ţesuturi strică această armonie. Slăbiciunea de la ţesuturi cauzează încărcarea întregii greutăţi asupra vertebrelor mijlocului şi apare boala pe care o cunoaştem ca fiind hernie de disc. Hernia de disc este o afecţiune ce apare ca urmare a insuficienţei funcţionale a mijlocului. Altfel spus, toată lumea care are insuficienţă funcţională la mijloc, prezintă riscul de a face hernie de disc.

Consultul medical este obligatoriu

Principalele semne clinice ale herniei de disc sunt durerea, modificarea posturii corporale, modificările motorii, senzoriale şi ale reflexelor. Specialiştii de la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş“ atrag atenţia că simptomele depind de poziţia şi mărimea herniei de disc, precum şi existenţa sau nu a compresiunii nervului. Nu face presiune asupra unui nerv: se poate să nu dea dureri, sau face presiune asupra unui nerv: durere, amorţeală sau slăbiciune în zona prin care trece nervul. Diagnosticul de hernie de disc este pus de către chirurgii cerebro-neuro-spinali şi tratamentul este efectuat de către aceiaşi specialişti. Reputatul medic neurochirurg Ümit Kepoğlu declară că, datorită tehnologiei sanitare avansate în zilele noastre, se asigură un grad mare de succes în operaţiile de hernie de disc şi pacienţii se întorc la viaţa lor normală în cel mai scurt timp. “Însă în situaţiile celor care au nevoie de operaţie şi fug de operaţie, care nu se tratează sau care amână tratamentul există riscul de a rămâne paralizaţi”, spune doctorul.

Este posibil tratamentul prin microchirurgie

În majoritatea cazurilor de hernie de disc este eficient tratamentul nechirurgical prin fizioterapie, masaj, medicamente antiinflamatoare (non-steroidiene sau steroidiene) sau injectări epidurale cu cortizon. Însă cazurile mai complicate sunt rezolvate prin microchirurgie. “Nerecurperarea în totalitate, durerile prelungite, întoarcerea târzie la locul de muncă a pacienţilor care au suferit operaţie de hernie de disc clasică, procedură care se aplică de aproape 60 de ani, a direcţionat chirurgii către căutări cu privire la acest subiect şi s-a început utilizarea microchirurgiei în operaţiile de hernie de disc”, declară medicul turc. În acelaşi timp, pacienţii care trăiesc cu teama că după operaţie vor rămâne paralizaţi şi nu se vor putea întoarce la viaţa normală, datorită microchirurgiei au început să se îndepărteze de aceste griji.

Gradul de succes este foarte mare

În timpul microchirurgiei, care se realizează sub anestezie generală sau spinală (operaţie cu comunicare), chirurgul foloseşte microscopul. Funcţia microscopului este de a lumina ţesuturile la care lucrează chirurgul şi de a mări imaginea. Datorită acestui lucru, chirurgul deteriorează mai puţin ţesuturile normale în comparaţie cu operaţia deschisă. “Nervul este tras în margine cu ustensile speciale şi se scoate ţesutul de hernie care exercită presiune asupra nervului. După aceea, straturile care au fost deschise se închid prin coasere. La trei-patru ore după o astfel de operaţie, pacientul se poate ridica în picioare şi merge, iar a doua zi poate pleca acasă. În tratament, gradul de succes este foarte ridicat, iar după operaţie pacientul primeşte câteva mişcări de exerciţiu ce trebuie efectuate şi care sunt recomandate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, conchide doctorul Ümit Kepoğlu, specialist în neurochirurgie.    

Diagnostic

Medicul evaluează simptomele de durere de spate şi de picior printr-o examinare fizică şi anamnestică. Dar testele imagistice vor ajuta la confirmarea diagnosticului de hernie de disc:

Imagistica prin Rezonanţă Magnetică (RMN) confirmă diagnosticul, localizarea şi severitatea herniei de disc, aducând şi imagini detaliate ale ţesuturilor moi ale coloanei vertebrale.

Tomografia Computerizată (CT) poate confirma diagnosticul şi poate stabili localizarea şi severitatea herniei de disc. CT-ul dezvăluie imagini detaliate ale structurilor osoase ale coloanei vertebrale.

Simptome ale herniei de disc lombare:

– durerea de picior (sciatică)

– durerea în regiunea lombară şi/sau durerea în regiunea fesieră

– în cazurile extrem de severe (sindrom de „coadă de cal“) apare pierderea controlului sfincterian manifestată prin incontinenţa urinară sau incontinenţa pentru materiile fecale

– de obicei, apare doar pe un picior

– debut brusc sau gradual

– poate fi constantă sau intermitentă

– însoţită de amorţeală, furnicături, slăbiciune

– se poate accentua la strănut, tuse sau efortul de defecaţie

– se poate agrava din cauza şezutului, poziţiei bipede prelungite sau a răsucirilor

– se ameliorează în timpul mersului, a poziţiei întinse sau a altor poziţii care relaxează coloana vertebrală şi scad presiunea asupra discului herniat

Hernia de disc poate să apară în orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivelul inferior al coloanei (zona lombară), dar şi la nivelul gâtului (cervical) şi mai rar toracic.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă