10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialUn nou deces din cauza rujeolei şi aproape 1.000 de îmbolnăviri

Un nou deces din cauza rujeolei şi aproape 1.000 de îmbolnăviri

Un nou deces din cauza rujeolei – al 35-lea – s-a înregistrat în ultima săptămână, iar numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 9.670, de la debutul epidemiei, în urmă cu un an, potrivit datelor anunţate vineri de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Persoana decedată în ultima săptămână din cauza rujeolei este o femeie în vîrstă de 39 de ani, asistență medicală la Spitalul de Copii din Brașov. Purtătorul de cuvînt al unităţii sanitare a precizat că asistenta medicală nu a mai venit de două luni la spital, unde a lucrat doar două săptămâni, pentru că apoi s-a îmbolnăvit și a intrat în comă.

Cele mai multe cazuri de deces – nouă – s-au înregistrat, de la debutul epidemiei, în judeţul Timiş, şase decese au fost în Arad, şapte în Dolj, trei în Caraş-Severin şi câte un caz în Braşov, Bihor, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti. Boala s-a extins în 41 de judeţe. Singurul județ în care nu s-au înregistrat până acum cazuri de rujeolă este Tulcea.

Ministerul Sănătăţii menţionează într-un raport că mortalitatea înregistrată este de patru cazuri la o mie de copii, ”mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, de 1-2 cazuri la o mie de copii”. Cauzele izbucnirii epidemiei de rujeolă, care a cuprins aproape toată ţara, sunt legate de scăderea continuă a acoperirii vaccinare din ultimul deceniu şi care s-a accentuat în ultimii doi ani prin refuzul părinţilor de a-şi imuniza copiii, dar şi pe fondul lipsei periodice a vaccinurilor. 

Tot în document se menţionează faptul că 224.202 copii cu vârste între 9 luni şi 9 ani erau restanţieri la vaccinare. Dintre aceştia 30.706 sunt copii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, 25.026 fiind înscrişi la un medic de familie. Restul de 5.680 de copii nu erau înscrişi la un medic de familie. La categoria de vârstă 1-9 ani, nu erau vaccinaţi 194.496 de copii. Cei mai mulţi dintre ei, 155.727, erau înscrişi la un medic de familie, în timp ce 37.769 nu au medic de familie.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

S-a întors iarna în România! Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură, valabilă până mâine...

Alexandru Maxim, spectacol în Turcia! Românul a dat un gol și a pasat decisiv în victoria lui Gaziantep

Mijlocaşul român Alexandru Maxim a contribuit decisiv la victoria echipei sale, Gaziantep FK, cu scorul de 2-0, în fața formației Kasimpaşa, din etapa a...

FOTO. Anca Dumitra, Gianina din “Las Fierbinți”, a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu actrița

Anca Dumitra, cunoscută pentru rolul său ca „Gianina” în popularul serial de la Pro TV "Las Fierbinți", a făcut marele anunț: este însărcinată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă