7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăGDPR14 factori care ne pot prelungi viata

14 factori care ne pot prelungi viata

In secolul XX, speranta medie de viata a castigat dintr-o lovitura 30 de ani – cea mai mare crestere din cei 5.000 de ani ai istoriei umanitatii. Cum se explica aceasta performanta? Simplu. Noile descoperiri din domeniul stiintei si al medicinei in special, cresterea nivelului educational, accesul crescut la informatii de interes general sunt doar cateva dintre explicatiile generale. In mod particular se remarca importanta acordata pe plan mondial masurilor de preventie si tratament speicalizat a bolilor cu rate crescute de mortalitate. Dar ceea ce putin stiu este faptul ca unul din factorii indispensabili ce determina prelungirea sperantei de viata este chiar "stilul de viata", care s-a perfectionat continuu. Totodata, circumstantele trecutului personal influenteaza modul in care ne putem prelungi viata intr-un mod armonios si sanatos.

Cele mai recente cercetari in domeniul calitatii vietii si al longevitatii scot in evidenta existenta a 14 semne prevestitoare, dovedite stiintific, care pot  influenta in mod direct cat de mult si cat de bine putem sa ne traim viata, dar si cateva sugestii in aceasta privinta:

1) Ati fost nascut de o mama tanara!

Daca femeia care v-a dat viata avea sub 25 de ani, aveti de doua ori mai multe sanse sa prindeti centenarul decat cineva a carui mama era mai in varsta. Potrivit specialistilor de la Universitatea din Chicago, acest lucru se explica prin faptul ca femeile tinere pot fertitiliza mai usor ovulele "sanatoase".

2) Sunteti un iubitor de ceai!

Atat ceaiul verde, cat si cel negru contin doze concentrate de catechine (antioxidant din grupa polyfenolilor, cu un efect deosebit in neutralizarea radicalilor liberi la nivelul celulelor esentiale precum ADN-ul si care ajuta vasele sanguine sa se relaxeze, oferind si protectie cardiovasculara). Intr-un studiu realizat pe un lot de 40.000 de femei si barbati din Japonia, care au consumat cinci cesti de ceai pe zi, s-a constatat ca acestia au prezentat un risc foarte mic de accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord. Recomandarea specialistilor este consumul zilnic a 1-2 cesti de ceai (prin infuzie) cu lamaie si miere pentru o mai buna protectie cardiovasculara.

3) Sunteti o persoana activa!

O persoana care merge pe jos cel putin 30 de minute zilnic va trai mai mult decat  o persoana sedentara, indiferent de greutate si metobolism. Cel putin asa indica un studiu realizat pe 2.603 persoane. In mod similar, s-a constatat ca femeile supraponderale isi pot imbunatati starea de sanatate adaugand pe agenda 10 minute de exercitii fizice.

4) Evitati bauturile racoritoare!

Specialistii de la Universitatea din Boston au descoperit ca persoanele care obisnuiesc sa consume bauturi acidulate (chiar si cola dietetica sau apa minerala) isi dubleaza riscul de a fi victimele sindromului metabolic – o combinatie de boli: hipertensiune arteriala, diabet si obezitate. Unul dintre "vinovati" se pare ca este aditivul care da culoarea de caramel bauturii si care s-a dovedit ca mareste considerabil riscul aparitiei sindromului metabolic la animale, potrivit studiilor efectuate pana acum. Oamenii de stiinta sustin chiar ca cei care consuma in mod frecvent bauturi racoritoare devin adictivi fata de dulciuri si astfel sunt candidati perfecti la obezitate si toate bolile asociate acestei conditii. Dr. Vasan S. Ramachandran, profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Boston ii sfatuieste pe cei care simt nevoia de cofeina, sa se rezume la ceai negru, de pilda, pentru a mentine in bune conditii presiunea sanguina si nivelul colesterolului. In plus, renuntarea la fumat poate adauga intre 6 si 9 ani si jumatate la speranta de viata.

5) Aveti picioare puternice!  

Puterea si flexibilitatea musculara asigura o buna coordonare fizica, dinamism si rezistenta la efort. Cu inaintarea in varsta, aceste atribute incep sa paleasca, vestejind organismul si aducand predispozitii catre caderi, loviri si fracturi. Potrivit statisticilor, peste 20% dintre persoanele varstnice care au suferit fracturi de sold au decedat in anii imediat urmatori din cauza complicatiilor.       

6) Consumati alimente violete!

Fie ca este vorba de struguri, mure sau vin rosu, toate acestea contin polifenoli – substante care reduc riscul unor boli cardiovasculare si ofera protectie impotriva maladiei Alzheimer. Dr. Robert Krikorian, directorul Centrului pentru Boli Cognitive din cadrul Universitatii din Cincinatti, recomanda adaugarea strugurilor negri in dieta, care imbunatatesc activitatea cerebrala.

7) Ati fost un adolescent normoponderal!

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Americana de Pediatrie, copii care sunt obezi inainte de varsta de 14 ani au risc crescut de a face diabet de tip II la varsta adulta, dar si boli de inima.

8) Nu va plac hamburgerii!

O portie de carne de vita, porc sau miel la o masa dauneaza, insa nu este o tragedie. Dar consumul zilnic de hamburgeri, shaorma sau alte preparate de tip fast-food cu un continut constant de carne procesata sau de culoare rosie creste considerabil pericolul aparitiei cancerului de colon – atrage atentia Institutul American pentru Studiul Cancerului.

9) V-a placut la scoala!

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au descoperit ca persoanele cu o educatie scoalara de minimum 12 ani traiesc in medie cu 18 luni mai mult decat cei care au doar studii elementare. Explicatia? Cu cat este mai educat, un individ stie sa se protejeze mai bine de "vicii" (fumat, exces de alcool etc).

10) Sunteti o persoana sociabila!

"Mentinerea unor relatii interpersonale echilibrate si dinamice actioneaza ca o frana in calea stresului" – sustine dr. Micah Sadigh, profesor de psihologie la Colegiul Cedar Crest. Stiind ca aveti prieteni pe care va puteti baza in caz de nevoie va da un plus de sanatate, atat la nivel mental, cat si fizic. Din pacate, stresul cronic slabeste sistemul imunitar si imbatraneste mult mai repede celulele. Ca o consecinta, si durata medie de viata se scurteaza cu 4-8 ani, potrivit studiilor.

11) Aveti multi prieteni!

Selectarea persoanelor care formeaza anturajul propriu este extrem de importanta. Exista boli care se transmit prin … contagiune psihica! De pilda, daca amicul cel mai bun din copilarie este gras, aveti 57% sanse ca si dumneavoastra sa luati in greutate, potrivit publicatiei New England Medical Journal, care ofera si un sfat: "Pentru a va bucura de un stil de viata sanatos, este util ca sa aveti in preajma oameni cu scopuri si obiective similare".

12) Va place sa fiti ordonat!

Persoanele care se considera disciplinate, isi folosesc cu consecventa "puterea mintii" si nu se lasa prada prea usor actiunilor impulsive traiesc mai mult si sunt ferite de boala Alzheimer

13) Nu aveti menajera!

Manevrarea aspiratorului, a mopului sau a carpei de praf ajuta la arderea zilnica a 285 de calorii, scazand cu 30% riscul unui deces prematur.

14)  Actionati inteligent in situatii limita!

A avea o atitudine pozitiva in viata, a actiona inspirat in diferite conjuncturi este o arta, care confera si satisfactia prelungirii sperantei de viata.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă