10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăGDPRCarnea de miel, o noua sursa de omega-3

Carnea de miel, o noua sursa de omega-3

Dietele pentru persoanele care au probleme de sanatate sau care doar vor o alimentatie sanatoasa ar putea sa-si imbogateasca lista cu meniurile zilnice ce contin alimente bogate in omega 3. Este vorba despre noi surse naturale pe care un studiu recent a descoperit ca pot proveni din consumul de carne de miel. Rezultatele cercetarilor echipei de experti conduse de nutritionistul Will Bignell vor fi prezentate in aceasta saptamana in cadrul Congresului mondial al uleiurilor si grasimilor, ce se desfasoara in orasul australian Sydney.

 

Potrivit specialistilor, prin folosirea adecvata a celor doua tipuri principale de grasimi omega 3 (pestele si plantele), care contin acidul eicosapentenoic (EPA) si acidul docosahexenoic (DHA), s-ar putea crea noi surse regenerabile. De exemplu, carnea de miel ar putea deveni o sursa nelimitata de omega 3 prin intermediul unor programe selective de hranire cu furaje imbogatite cu substante uleioase provenite de la algele marine bogate in omega 3, care ulterior ar putea sintetiza cele doua tipuri de acizi (EPA si DHA). De altfel, expertii in zootehnice estimeaza ca aceste plante folosite ca hrana pentru oi vor putea fi comercializate cel mai tarziu incepand din anul 2015. Totodata, se preconizeaza si introducerea unor markeri ADN speciali la aceste animale.

Mecanismul de actiune al acizilor grasi omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi omega-3, acestia o protejeaza de atacul radicalilor liberi si deci de aparitia celulelor canceroase. Acizii grasi omega-3 joaca un rol important in producerea unor substante numite prostaglandine care au un rol important in functionarea tractului gastro-intestinal, in reglarea tensiunii arteriale, in procesul de coagulare a sangelui, in mecanismul alergiilor si in producerea altor hormoni.

Astfel, acizii omega 3 sunt esentiali in diferite tratamente pentru prevenirea si chiar vindecarea afectiunilor cardiovasculare, inflamatiilor din artritele reumatice, in hipercolesterolemie (cresterea in singe a colesterolului "rau", adica legat de LDL), hipertensiune arteriala, reactii imunitare exacerbate (de tip alergic sau autoimun), boala Crohn, imbatrinirea celulara inclusiv malignizare, dar si in numeroase modificari de dispozitie sau chiar afectiuni psihice (depresii, neurastenie, violenta, tulburarea bipolara sau sindromul maniaco-depresiv, chiar schizofrenie, autism etc.). Totodata, acest tip de grasimi nesaturate sunt foarte importante in dezvoltarea creierului si recent s-a descoperit ca imbunatateste functia cognitiva la persoanele in varsta.

Dupa cum se stie, acizii grasi polinesaturati de tip omega-3, cunoscuti si sub denumirea de acid alfa-linolenic (ALA), se gasesc in principal in diverse sortimente de peste (hering, somon, macrou, sardine, pastrav si ton), dar si nuci, seminte de in si rapita. De asemenea, nutritionistii recomanda si un consum sporit de conopida, broccoli, varza, spanacul sau soia pentru persoanele care au nevoie de omega 3. Cauzele deficientei de acizi grasi omega-3 sunt de cele mai multe ori lipsa aportului dietetic al acestor grasimi sau absorbtia lor necorespunzatoare in organism. Asadar, pentru o buna absorbtia acestor grasimi sanatoase, trebuie avuta in vedere pezenta in dieta a vitaminelor B3, B6, C si a magneziului si zincului.

In urma unui studiu complex efectuat pe mai mult de 11.000 de persoane ce sufereau de boli de inima, s-a demonstrat ca un consum zilnic de aproape un gram de ulei de peste reduce mortalitatea cardiovasculara cu 30% si moartea brusca cardiaca cu 45%. Un gram de ulei de peste este echivalent cu o portie de cca 100g de somon. Acizii grasi Omega-3 pot amplifica eficacitatea statinelor, medicamente larg prescrise pentru a reduce nivelurile de colesterol LDL din sange. Studierea populatiilor inuite din Alaska si Groenlanda care mananca in mod frecvent pesti grasi sau animale marine bogate in Omega-3, a condus la obtinerea unor concluzii interesante. Acesti oameni au foarte putine boli cardiovasculare sau diabet.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă