13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRCum ne influenteaza activitatea solara starile de spirit

Cum ne influenteaza activitatea solara starile de spirit

Lumina si caldura soarelui, dupa cum se stie din timpuri stravechi, au influente extrem de benefice asupra organismului uman, incalzindu-ne nu doar trupul, ci si… sufletul. Fara lumina, oamenii devin mai pesimisti, melancolici, tristi, nervosi si anxiosi.

Conform unui studiu realizat recent si publicat in revista electronica New Scientist, furtunile solare au efecte biologice directe asupra fiintelor umane. Este vorba de anumite particule energetice ale Soarelui care incarca pozitiv inclusiv starile afective ale omului. Dupa cum Terra este inconjurata de un camp magnetic, la fel si animalele si oamenii au un camp magnetic propriu care ii protejeaza de factorii nocivi externi.     

Potrivit oamenilor de stiinta, magnetosfera protectoare a Pamantului are doua gauri mari, care permit accesul vantului solar in interior. Acest fapt faciliteaza alimentarea cu energie a organismelor vii, dar face imposibil zborul deasupra polilor si poate influenta orbita satelitilor. In timpul vîntului solar, format din particulele provenite din corona solara ce sunt expulzate in spatiu cu viteze de aproximativ 1,6 milioane de kilometri pe ora, se produce desprinderea acestor particule (care sunt descrise ca un fel de scantei solare). Descoperirile facute pana acum sustin faptul ca particulele provenite de la Soare se lovesc si patrund în suprafata lunara de aproape 4 miliarde de ani.

 

Oleg Shumilov, de la Institutul de Cercetari ale Problemelor Ecologice din Rusia, a analizat activitatea campului magnetic al Pamantului in perioada cuprinsa intre anii 1948 si 1997, constatand ca acesta are trei varfuri de intensitate in decursul unui an calendaristic. Primul ciclu se desfasoara intre lunile martie si mai, al doilea in iulie si ultimul la sfarsitul lunii octombrie.

In mod surprinzator, Shumilov a descoperit ca aceste maxime ale geomagnetismului coincid cu maximele cazurilor de tulburari afective inregistrate de medici (stari de dispozitie negativa, care provoaca boli sezoniere sau agravarea maladiilor psihice cronice – depresie, anxietate, tulburarile bipolare, schizofrenie etc). El a lansat propunerea ca cercetatorii sa analizeze  mai atent si in profunzime legatura dintre activitatea acestor particule solare si starile de spirit ale fiintei umane, invocand in context descoperirile sale prezentate pe larg in lucrarea stiintifica intitulata Ploaia Solara – schimbarile pamantului au inceput, in care este explicata teoria distrugerii speciei umane din cauza schimbarilor bioclimatice.  

Specialistii cred ca explicatia pentru legatura dintre activitatea geomagnetica si starile depresive, asociate in cazuri mai grave cu suicidul, consta in faptul ca furtunile geomagnetice provoaca o destabilizare a ritmurilor circadiene (ritmul somn-stare de veghe), dar si o scadere a productiei de melatonina (hormonul care induce somnul). Kelly Posner, medic specialist psihiatru si sef de lucrari la Universitatea Columbia din Statele Unite, crede ca este vorba de sincronizarea factorilor de mediu cu ceasul biologic intern, care se perturba atunci cand este afectata sensibilitatea glandei pineale, responsabila cu reglarea ritmului somn-stare de veghe.   

 

Conform definitiilor stiintifice, Soarele este o stea de dimensiune mijlocie, cu o masa de 1,9 X 10^30 kg, fiind de 333.000 ori mai mare decat cea a Pamantului. In ce priveste densitatea, aceasta este de 1,41 g/cm3 (adica 1/4 din densitatea medie a Pamantului). Soarele executa o miscare neuniforma de rotatie in jurul axei sale, ce scade de la ecuator (unde este de 25 de zile) la poli (35 zile). Forta de acceleratie gravitationala este de 28 ori mai mare decat pe Pamant, dar campul sau magnetic este slab. Soarele se compune dintr-o parte centrala (interiorul Soarelui) si atmosfera solara, alcatuita din trei straturi: fotosfera, cromosfera si coroana solara.  

Interiorul Soarelui se caracterizeaza prin temperaturi deosebit de ridicate (14 milioane grade) si presiuni foarte mari, care fac ca materia sa fie in stare de plasma. Soarele este alcatuit in principal din hidrogen (81,76%), heliu (18,17%) si alte elemente (0,07%). Dupa cum se stie, in interorul Soarelui au loc reactii termonucleare care duc la eliberarea unei mari cantitati de energie in spatiul cosmic.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă