16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRPericole ascunse ale unei sarcini tarzii

Pericole ascunse ale unei sarcini tarzii

In majoritatea tarilor dezvoltate, inclusiv in Romania, femeile aleg tot mai des sa aduca un copil pe lume dupa varsta de 35 de ani. Intre factorii care influenteaza aceasta optiune se numara prioritatea acordata vietii profesionale, ascensiunea in cariera, asigurarea unui nivel de trai stabil si confortabil sau intarzierea realizarii mariajului.

Specialistii atrag insa atentia ca femeile care isi programeaza o sarcina dupa varsta de 40 de ani prezinta cu 50% mai multe riscuri, in comparatie cu femeile mai tinere, ca fatul sa moara in pantec inainte de nasterea la termen. Explicatia? Anormalitatile cromozomiale sunt cele mai comune cauze care conduc la pierderea sarcinii, riscul pierderii sarcinii crescand explonential odata cu varsta. Conform statisticilor, in Marea Britanie in 2007 s-au inregistrat peste 3.500 de astfel de cazuri, cu o rata prenatala de mortalitate de 10,3 la 1.000 de nasteri.  

Potrivit unui studiu publicat de "Daily Mail", in ultimii ani s-au inmultit ingrijorator cazurile de copii nascuti prematur sau cu malformatii congenitale dupa sarcini purtate de femei care au depasit varsta de 40 de ani. Totodata, medicii au constatat ca exista un risc major de complicatii in momentul nasterii, cum ar fi, de exemplu, o sarcina extrauterina, placenta praevia (inserarea joasa a placentei in interiorul cavitatii uterine), diabet gestational sau preeclampsie (cunoscuta si sub denumirea de toxemie gravidica, aceasta afectiune este o complicatie a sarcinii, manifestata prin hipertensiune arteriala, pierdere de proteine prin urina si edeme la nivelul membrelor si se instaleaza de regula la sfarsitul trimestrului doi si inceputul trimestrului trei de sarcina).

Pe de alta parte, o serie de studii recente realizate de clinici cu renume din Statele Unite contrazic acest studiu, sustinand ca pentru o femeie sanatoasa, chiar si dupa 35 de ani, riscurile sint minime. Potrivit specialistilor, ceea ce conteaza pentru evolutia medicala a viitoarei mamici si a bebelusului sau este starea de sanatate a femeii inainte de a deveni insarcinata.

Orice femeie peste 35 care doreste sa devina mama este indicat sa efectueze o serie de teste medicale, iar apoi medicul curant poate face o analiza a istoriei medicale a ambilor viitori potentiali parinti, identificand in acest mod pericolele care pot afecta sanatatea mamei sau a copilului dorit.

Specialistii sustin ca o femeie ajunge la apogeul feritilatii intre varsta de 20 si 24 de ani. La femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 39, fertilitatea este un sfert din capacitatea maxima. La femeile cu varsta intre 40 si 45, sansa de a deveni insarcinata este cu 95% mai mica decit a unei femei de 20-25 de ani. Chiar si cu tratamente speciale ca fertilizarea in vitro, femeile au mai multe probleme de conceptie odata cu inaintarea in varsta.

Pentru o sarcina identificata ca avand un risc crescut, medicii recomanda o monitorizare atenta pe toate perioada acesteia, iar supravegherea presupune efectuarea unui examen medical la fiecare 15 zile. Totodata, pe langa examenele obisnuite, se pot face si o serie de analize specifice, intre care: ecografia simpla sau Doppler, biopsia trofoblastului, embrioscopie, punctia cordonului ombilical, amniocenteza (fetoscopie), radiopelvimetrie sau dozajul alfa-fetoproteinei.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă