17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRPierderile de memorie, tratate cu un medicament antiepileptic

Pierderile de memorie, tratate cu un medicament antiepileptic

O echipa de cercetatori de la Universitatea British Columbia a facut o descoperire senzationala: acidul valproic (VPA), un medicament folosit in mod frecvent pentru tratarea epilepsiei, are efecte terapeutice promitatoare si in cazul stadiului initial al bolii Alzheimer, producand o imbunatire substantiala a functiei mnestice la acest tip de pacienti.

Studiul, publicat in Jurnalul de Medicina Experimentala, releva faptul ca VPA (un acid gras care in urma cu trei ani s-a descoperit ca are beneficii terapeutice si in tratamentul bolnavilor de SIDA) inhiba activitatea unei enzime care produce proteina numita beta-amiloid (o proteina adeziva continuta in placile neurotoxice care acopera creierul oamenilor ce prezinta o forma de dementa cu pierderi de memorie).  

"Am descoperit ca, daca folosim acidul valproic in primele faze ale bolii Alzheimer, conform studiilor facute pe soareci de laborator, se constata o reducere semnificativa a dimensiunilor placilor de amiloid, dar si o prevenire a degradarii unor celule din creier" – a precizat dr. Wiehong Song, seful echipei de cercetatori, care a adaugat ca acest medicament imbunatateste si performantele intelectuale la subiectii sanatosi.

"Suntem foarte bucurosi de aceste rezultate deoarece acum stim cu siguranta cand trebuie administrat acidul valproic pentru a da maximum de randament terapeutic si, de asemenea, stim cum functioneaza acest medicament in cazul maladiei Alzheimer" – a precizat dr. Song, indicand anul 2009 ca termenul final al testelor clinice pe subiecti umani necesare validarii VPA".

Maladia Alzheimer este o boala neuro-degenerativa caracterizata prin deteriorarea progresiva a functiei cognitive (pierderea treptata a memoriei) si este cea mai comuna forma de dementa. Boala Alzheimer progreseaza diferit de la individ la individ. Persoanele Alzheimer decedeaza la 5-6 ani (in medie) dupa diagnosticarea bolii, dar boala poate dura intre 3 si 20 de ani. Primele sunt afectate partile creierului care tin de memorie si gandire, dar pe masura ce boala evolueaza, mor si alte celule ale creierului. In final, persoana cu Alzheimer va avea nevoie de ingrijire permanenta. Daca persoana cu dementa nu are alte boli grave, moartea va fi cauzata chiar de pierderea celulelor creierului.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune pot avea probleme in a-si aduce aminte numele sau figura persoanelor cunoscute, sau activitatile recente, de pilda ce au mancat la micul dejun. Pana acum cercetatorii nu au reusit sa identifice o singura cauza care sa determine aparitia bolii Alzheimer. Cel mai probabil, este vorba de o combinatie de factori incluzand varsta, factorii de mediu, dieta, sanatatea generala si mostenirea genetica. Majoritatea celor care au boala Alzheimer au peste 65 de ani.     

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă