15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRRezultate spectaculoase in testarea unui nou vaccin impotriva virusului HIV

Rezultate spectaculoase in testarea unui nou vaccin impotriva virusului HIV

Un vaccin impotriva virusului HIV, testat recent in Tanzania, a avut rezultate  pozitive, extrem de incurajatoare, in cadrul unor studii preliminare de laborator. Acesta are o eficacitate mult mai mare in comparatie cu vaccinul realizat de specialistii thailanezi pe un lot de 16.000 de persoane si ale carui rezultate au fost prezentate publicului luna trecuta. Potrivit expertilor suedezi, noul vaccin, denumit Hivis, creste nivelul de protectie a organismului uman cu 50%.

Britta Wahren, profesor in stiinte medicale la Institutul Karolinska, a precizat, citata de AFP, ca rezultatele anterioare sugereaza o scadere cu o treime a infectiilor cu virusul HIV, fapt apreciat de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept o "realizare stiintifica marcanta". Insa, ea a declarat entuzismata ca noul vaccin poate ataca mai multe tulpini de virus – din Europa, Africa, America si Asia – si de aceea ofera o protectie mai completa.

Vaccinul suedez a fost testat pe 60 de politisti din Tanzania, in faza a II-a a experimentului. Prima faza a constat intr-o serie de teste realizate pe un grup mai restrans de voluntari, iar ultima faza a experimentului va include mii de persoane alese aleatoriu, din diferite grupe de varsta si sociale. Specialistii vor sa afle daca vaccinul va putea fi folosit in siguranta si cum afecteaza acesta sistemul imunitar. Rezultatele testelor preliminare vor fi prezentate maine, la Paris, in cadrul unui congres international pe teme de protectie impotriva imbolnavirii de HIV-SIDA. Manuel Romaris, reprezentantul Comisiei Europene pe problemele de cercetare in domeniul HIV-SIDA, a declarat ca vaccinul realizat de expertii suedezi este cel mai promitator realizat pana in prezent.  

Unul dintre expertii in virusul HIV, profesorul David Baltimore, presedintele Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei, a spus recent ca este o mare provocare gasirea unui astfel de vaccin, deoarece pentru a controla HIV din punct de vedere imunologic, cercetatorii trebuie sa "intreaca" natura – sa creeze ceva ce natura nu a reusit timp de 4 miliarde de ani". Laureat al premiului Nobel, Baltimore a precizat ca este nevoie de schimbarea genelor din celulele stem sau proiectarea unor  vectori care sa poata transporta genele care au un efect terapeutic in cazul acestei boli. Pana acum un vaccin cu adevarat eficace nu a fost inca descoperit, desi exista peste 30 de tratamente in diferite stadii de testare pe subiecti umani infectati. Problema este ca virusul, care din 1981 a ucis peste 25 de milioane de oameni, ataca celulele sistemului imunitar si sufera mutatii constante, fiind practic o tinta in miscare. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă