6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRStudiu: vitamina B nu are efect in cazul bolilor de inima

Studiu: vitamina B nu are efect in cazul bolilor de inima

Suplimentele de vitamina B nu ar mai trebui recomandate persoanelor care sufera de boli de inima – atrag atentia oamenii de stiinta, care au realizat un nou studiu in privinta eficacitatii acestui tratament. Potrivit cercetarilor publicate de "Cochrane Systematic Review", acest tip de suplimente nu reduc riscul de imbolnavire si nici pe cel de mortalitate in cazul afectiunilor cardiovasculare.  

"Nu exista nicio dovada care sa sustina terapia cu suplimente pe baza de vitamina B pentru reducerea riscului atacului de cord, accidentului vascular cerebral sau a deceselor cauzate de alte boli asociate" – a declarat Arturo Martí-Carvajal, seful echipei de medici care a realizat studiul la o clinica din Venezuela. El a precizat ca "este foarte important de mentionat acest fapt pentru a se evita prescrierea in exces a unor vitamine care nu ajuta cu nimic organismul bolnav, in cazul pacientilor ce sufera de maladii cardiovasculare".

Anumite tipuri de vitamine – in special vitamina B12, vitamina B9 (acidul folic) si vitamina B6 –  influenteaza nivelurile unui aminoacid din sange, homocisteina, iar un nivel prea mare este asociat cu un risc crescut pentru a face boli de inima. Dar, potrivit noului studiu, se pare ca aceasta conexiune nu are baze stiintifice. Concluzia cercetatorilor s-a facut dupa un studiu la care au participat in total 24.210 de persoane, impartite in opt grupe de lucru, incluzand grupul placebo. "Prescrierea acestui tip de suplimente nu poate fi justificata, doar in cazul in care alte studii vor infirma rezultatul cercetarilor noastre" – a mai spus dr. Martí-Carvajal.

Vitaminele se clasifica, de obicei, in doua grupe: vitamine solubile in apa, care grupeaza vitamina C si vitaminele din grupul B (B1, B2, B5, B6, B8, B12, PP), si vitamine liposolubile, din care fac parte vitaminele A, D, E si K. Vitaminele B sunt esentiale in mentinerea sanatatii sistemului nervos, a pielii, parului, ochilor, ficatului si a cavitatii bucale, precum si pentru pastrarea unui bun tonus muscular in tractul gastrointestinal. Vitaminele B dau de asemenea energia necesara metabolismului carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Vitaminele care apartin grupului B-complex sunt: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina si niacinamida), Be (piridoxina), B12 (cobalamina), acidul folic, acidul pantotenic, biotina, colina, inositolul si PABA (acidul para-aminobenzoic). Vitaminele B se gasesc in cantitati mai mari in drojdia de bere, cereale, nuci, lapte, oua, spanac, stevie, salata verde, pui, ton sau alune.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă